IZA KULISA: Šta se krije iza skandala sa javnim prevozom u Požarevcu?!

Nakon što je Gradska uprava Grada Požarevca raspisala javnu nabavku za prevoz osnovaca i srednjoškolaca na teritoriji Požarevca, gde se već više od godinu dana vodi pravi rat oko javnog prevoza jer se sve nameštalo da posao dobije firma koja poseduje autobuse na KPG pogon, tj. “Continental Tours” spoljnog eksperta, kao pomagača firmi iz Petlovače.

Foto: Privatna arhiva

Pošto su SNS naručioci osujećeni u svim pokušajima da proguraju svog prevoznika, kola su se lomila i slomila na kraju na đacima. Ove godine je nabavka za prevoz dece oročena na 6 meseci i procenjena vrednost iznosila je oko 195 hiljada evra. Dok je pre godinu dana bila raspisana na 15 godina. Međutim pošto im nije prošla kombinacija sada su smanjili na 6 meseci, ali autoprevoznik “Arriva” ponudio je najnižu cenu i opet pomrsio konce grupi ponuđača za koju se ovaj posao nameštao.

Krajem avgusta, vlastodršci su doneli Odluku o dodeli ugovora kompaniji “Arriva”. Gde bi od prvog septembra, “Arriva” počela besplatno i redovno da vozi đake. Kako saznajemo od radnika gradske uprave, rukovodstvo “Arrive” je više puta pozivalo čelnike grada da zakažu sastanak za potpisivanje Ugovora pre prvog septembra, kada deca polaze u školu, čak i nekoliko puta dnevno, ali sa svakim pokušajem su dobili novi izgovor.

“Arriva” je, nakon nebrojano pokušaja da stupi u kontakt sa gradskim čelnicima, izdala saopštenje da će početi sa naplatom karata, jer nisu imali pravo da voze decu bez važećeg ugovora ili aneksa o produženju starog Ugovora. To nije učinjeno, i time je gradska uprava dovela sve osnovce i srednjoškolce u rizik da ostanu bez prevoza.

Gradska uprava je mogla da produži prethodni ugovor sa “Arrivom”, jer je Odluka o dodeli ugovora doneta 31. avgusta, kada je “Arriva” još uvek imala važeći ugovor sa Gradom, i mogao je da se sačini aneks tog starog ugovora kojim se određuje da će “Arriva” voziti decu sve do okončanja nove javne nabavke i odabira novog prevoznika.

Šta se dogodilo u okolinim opštinama – Petrovcu na Mlavi, Kučevu I Velikom Gradištu gde je aneksom Ugovora produžen prevoz do okončanja nabavke.

Nema sumnje da je gradski čelnici znali da se ovaj posao ne može dodeliti istog dana kada je doneta odluka o dodeli ugovora, što znači i da su znali da će deca biti bez prevoza do sredine septembra, a u ovom slučaju i početka oktobra, jer se strana koja nije dobila posao žalila. To se može protumačiti i na taj način da su zapravo želeli da ukaljaju ugled “Arrive”, ali se desio suprotan efekat, pa su roditelji pozvali na odgovornost upravo gradske čelnike da su nesposobni da sprovedu javnu nabavku za prevoz dece.

Ono što se ne zna je da su radnici “Arrive” pokušavali po nekoliko puta dnevno da stupe u kontakt sa gradskim čelnicima putem telefona, mejlovima I zakazivanjem kod sekretarice, ali bez uspeha jer su vlastodršci smislili plan da ne potpišu Ugovor 25 dana što je i bio zakonski rok, nego kada je istekao taj rok žalili su se Agenciji za javne nabavke da zbog tehničkih razloga nisu potpisali Ugovor I da posao prepuste drugo plasiranom prevozniku na javnoj nabavci koji nije dobio ovaj posao, iako je uzeto 50.000 evra od Emine Mladenović da se njenojfirmi “Continental Tours” prošle godine namesti ovaj posao na 15 godina.

Epilog cele priče je taj da je žalba odbačena, “Arriva” je potpisala ugovor i nastavila sa školskim linijama. Dok su finansijski oštećeni roditelji koji su dve nedelje finansirali putne troškove. A ostaje da sumnjamo da su u ovu prevaru uključeni i čelnici iz samog vrha Gradske uprave Grada Požarevca. I takođe ostaje da se vidi da li će čelnici Grada morati da vrate novac “Continental-tursu”, odnosno, vlasnici Emini Mladenović iz Kule ili će za 6. meseci pokušati ponovo istu prevaru.

(Ekipa Tpknews.com)

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. Svakom roditelju preporučujem prevoz Arivinim autobusima. Zasto? Prosto,vozila Arrive imaju redovne tehničke i periodične preglede od stručnih radnika. Nisam nesto ubeđen da se vozila drugih prevoznika uopste pojavljuju na tehnickim pregledima. Saobracajne dozvole da,da se udari pečat. Eminice i razne gazdarice su za neki drugi posao,a ne za prevoz dece.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker