STAKLENA MENAŽERIJA: Najbolja predstava trećeg Festivala „Štap i kanap“ u Velikom Gradištu (FOTO)

Od 20. do 23. septembra, Veliko Gradište bilo je domaćin brojnim ljubiteljima pozorišne umetnosti, a Kulturni centar „Vlastimir Pavlović Carevac“ mesto na kome se okupio veliki broj entuzijasta – umetnika iz pozorišnog sveta.

Po treći put, u organizaciji Kulturnog centra, održan je Festival amaterskih pozorišta „Štap i kanap“. Pravo učešća na festivalu, na osnovu selekcije, imala su amaterska pozorišta koja su u svoje projekte i njihovu realizaciju uložili skromna sredstva. Kroz četiri festivalska fana, prikazani su kvalitetni pozorišni komadi, koji su proizvod amaterskog rada i entuzijazma.

Prvi dan festivala obeležilo je svečano otvaranje festivala. Tom prilikom, prigodnim govorom Slađana Markovića zamenika predsednika opštine Veliko Gradište i predsednika Organizacionog odbora festivala, otvoren je treći ŠIK festival i zvanično podignuta pozorišna zavesa četvorodnevnih festivalskih svečanosti. Prva predstava kojom je otpočeo takmičarski program bila je „Moje bebe“ u izvođenju amaterskog pozorišta „Obilić“ iz Krnjeva nakon čega je kao gost festivala nastupilo Gradsko pozorište „Teatar 91“ iz Aleksinca sa predstavom „Zvezdana prašina“ u režiji Branislava Nedića.

Slađan Marković zamenik predsednika opštine Veliko Gradište

Drugog dana festivala i takmičarskog programa, izvedena je predstava „Sumljivo lice“ u režiji Milana Veljkovića, Teatra “Resava“ Centra za kulturu iz Despotovca. Trećeg festivalskog dana, na programu su bila dva pozorišna komada. Prva predstava takmičarskog programa bila je „Staklena menažerija“ u režiji Đokice Miljkovića, u izvođenju glumaca Doma kulture „Vlada Marjanović“ iz Starog sela. Predstava koja je zatvorila takmičarski program bila je „Boing boing“ u režiji Zorana Obradovića,a koju su izveli glumci amaterskog pozorišta iz Ćićevca.

Četvrti i finalni dan festivala obeležilo je svečano proglašenje i zatvaranje festivala. Sve predstave takmičarskog programa vrednovao je žiri u sastavu Marina Milićević, Milena Dimitrijević i Svjetlana Stokić.

Specijalna nagrada za najbolju scenografiju, pripala je predstavi „Sumljivo lice“ Teatra “Resava“ Centra za kulturu iz Despotovca. Predstava koja se izdvojila po scenskom izrazu je “Moje bebe” u režiji Nevene Rakočević koju su izveli glumci Amaterskog pozorišta “Obilić” iz Krnjeva. Kako su se na festivalu svojim glumačkim umećem i ulogama izdvojili pojedini glumci, žiri je odlučio i dodelio specijalne nagrade za glumačka ostvarenja koja su pripala Biljani Marjanović za ulogu Amande i Goranu Milanoviću za ulogu Toma u predstavi “Staklena menažerija” kao i Zoranu Obradoviću za ulogu Stojka u predstavi “Boing boing”.

Po oceni žirija, za trećeplasiranu predstavu kojoj je pripala simbolična nagrada – kanap, proglašena je predstava „Boing boing“ Amaterskog pozorišta iz Ćićevca. Drugo mesto na ovogodišnjem festivalu pripalo je Teatru “Resava“ Centra za kulturu iz Despotovca, za predstavu „Sumljivo lice“ kome je uručena simbolična nagrada – štap.

Predstava koja se u celini teatralno izdvojila od ostalih i koja je ostavila veliki utisak na publiku bila je „ Staklena menažerija“Doma kulture “Vlada Marjanović” iz Starog sela koja je i proglašena najboljom predstavom na ovogodišnjem festivalu. Nagradu štap i kanap uručila je direktor Kulturnog centra Branislavka Veličković koja je nakon dodele nagrada svojim obraćanjem zatvorila ovogodišnji festival.

Nakon protokolarnog dela programa prvaci Drame Narodnog pozorišta Nataša Ninković i Zoran Cvijanović su izveli predstavu “Prah”. Navedena predstava je izazvala veliko interesovanje kod građana što je doprinelo da sala bude puna. Ovaj sjajan dvojac uspeo je kod publike da izazove širok spektar emocija što je na kraju rezultiralo gromkim aplauzom i ovacijama.

Opšti utisak je da je festival uspešno realizovan, a sve zahvaljujući podršci opštine Veliko Gradište i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije koji su imali sluha da prepoznaju značaj jednog ovakvog festivala u čijem je fokusu pozorišna umetnost satkana od samog amaterizma.

U realizaciji Festivala učestvovali su učenici Srednje škole, koji su posetioce najavom uvodili, u svaku od pozorišnih predstava i beležili svoja zapažanja – intervjue u slici i reči.

Festival su pomogli: UG „Čuda od mesa“, „Viv produkt“, „Dicić promet“, „Nele Komerc“ Šuvajić, kurirske usluge „Suvajac“, trgovinska radnja „Kiki“, UG “Happy M“, UG „Rimini caffe”, „Gonik companu“, apoteka „Zdravlje“, poliklinika „Fokus“, autoprevoznička trgovinska radnja „Ivanović prevoz“, „Ljubinje promet“, „Foto MIX“, servis „Giga“.

TPKNEWS/SOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker