POČEO RAT FARMACEUTSKIH GIGANTA: Fajzer plaćao stručnjacima da šire laži o konkurentskim vakcinama?

Farmaceutski gigant Fajzer optužen je da je plaćao stručnjacima da se diskredituju vakcinu protiv koronavirusa rivalske kompanije Astrazeneka. To je objavio britanski “Kanal 4” u jednom prilogu.

Foto: Profimedia

Fajzer je navodno finansirao prezentaciju u kojoj su govornici tvrdili da Astrazenekina vakcina može da izazove rak, kao i da nije sigurna za imunološki ugrožene pacijente.

Do te izjave navodno se došlo na edukacionom seminaru u Kanadi prošle godine, ali nije poznato koliko je takvih prezentacija bilo i radi li se o izolovanom događaju, prenosi.

Fajzer je odbio ove optužbe, istakavši kako se prezentacija “lažno pripisuje” Fajzeru, odnosno da je to organizovala treća strana.

Još jedan zanimljiv podatak iz istrage je da su troškovi proizvodnje za Fajzerove doze cepiva navodno koštali samo 76 penija po inekciji. Budući da Fajzer naplaćuje 25 evra po dozi, ovo predstavlja maržu od 3.000 odsto u odnosu na proizvodnu cenu.

Fajzer je poručio da su procene “krajnje netačne”, kao i da se nisu uzela u obzir klinička istraživanja, proizvodnja na masovnom nivou, kao i globalna distribucija.

Profesor ser Endru Polard, direktor Oksfordske grupe koja je razvila vakcinu Astrazeneka, odbacio je tvrdnje i upozorio na opasnosti širenja dezinformacija o cepivu.

– Postoji ogroman rizik od dezinformacija, jer sve što tera ljude da oklevaju oko vakcinisanja može da rizikuje njihove živote – rekao je on.

– To može da potkopa i utiče na odluke koje ljudi donose o sopstvenom zdravlju, ali i da stvori nesigurnost za kreatore politike – navodi “Daily Mail”.

(Tpknews.com/Jutarnji list)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker