SRBIJA DANAS SLAVI DAN DRŽAVNOSTI: Sećanje na podizanje Prvog srpskog ustanka i Sretenjski ustav

Srbija danas slavi Dan državnosti, ovaj dan se obeležava u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i Sretenje 1835. godine, kada je donet Sretenjski ustav.

Foto: Tanjug

U Srbiji se 15. februara, na Sretenje, obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na obnovu srpske državnosti početkom 19. veka, a ovaj dan kao državni praznik slavi se od 2002. godine.

Na Sretenje 1804. godine počeo je Prvi srpski ustanak. Bio je to začetak novovekovne srpske države. Tog dana 1804, grupa srpskih prvaka, naistaknutijih ličnosti u Srba sa prostora nekadašnjeg Beogradskog, odnosno Smederevskog pašaluka, izabrala je Đorđa Petrovića Karađorđa za vožda, predvodnika ustanka. Zbor se dogodio u Marićevića jaruzi u Orašcu, u srcu Šumadije.

Usledila je odluka o podizanju opšteg ustanka protiv Turaka, odnosno dahija, i izbor Karađorđa. Bila je to dobro promišljena odluka zbog činjenice da je Karađorđe posedovao ne samo lične kvalitete, odlučnost i čvrstinu, već i ratno iskustvo u sklopu austrijskih frajkora 1788-1791. Neposredan povod bio je teror dahija odnosno događaj koji je istoriografija zapamtila kao – Seču knezova.

Dahije su tada namerile, i započele, likvidaciju najistaknutijih Srba, što je dovelo do ustanka. Teror dahija je tada umesto da sputa buntovnost Srba zapravo nenadano doveo do rasplamsavanja bune. Oni su prethodno 1801. ubili beogradskog pašu, da bi se samovolja potom uvećavala do početka ustanka 1804. Pod vođstvom Karađorđa ustanici su ubrzo oslobodili veći deo pašaluka. Buna je najpre zahvatila krajeve zapadno od Kolubare, Šumadiju, potom Pomoravlje.

Četvoricu dahija je inače vojvoda Milenko Stojković uhvatio i pogubio jula 1804, na dunavskom, danas potopljenom, ostrvu Ada Kale, u Đerdapu. U prvoj fazi bitan moment bio je Boj na Ivankovcu, kod Ćuprije, avgusta 1805. kada su ustanici potukli vojsku Hafiz paše, novopostavljenog čelnika Beogradskog pašaluka, koji je u potpunosti oslobođen 1807. godine. Ishod Prvog srskog ustanka odredio je mir Rusije i Turske potpisan u Bukureštu 1812. godine.

Prepuštanje Srbije bilo je posledica činjenice da je počinjao veliki Napoleonov pohod na Rusiju. Usledila je Hadži Prodanova buna 1814, i Drugi srpski ustanak aprila 1815. godine, na Cveti, u Takovu.

Prvi i Drugi srpski ustanak 1804. i 1815. godine, postupno su doveli do obrazovanja novovekovne srpske države. Veliki nemački istoričar Leopold Ranke nazvao je taj period – Srpska revolucija.

Karađorđevom bunom 1804. godine zapravo je započeo talas postupnih oslobađanja svih balkanskih naroda od Turske, što je trajalo tokom čitavog narednog veka. Grčki ustanak i sticanje suverenosti te zemlje 1821. takođe su bili plod srpskog uzora. Srpska revolucija, započeta Karađorđevom bunom na Sretenje 1804. godine, uspešno je okončana decenijama potom, pored drugog zahvaljujući mudrosti i veštini knjaza Miloša Obrenovića.

Karađorđe je tokom Prvog srpskog ustanka (1804-1813), u sklopu obnove srpske državnosti, između ostalog ustrojio i niz važnih institucija, nephodnih za postupno oblikovanje državnog ustrojstva, počev od heraldičkih znamenja, pa do Velike škole, najviše zaslugom Dositeja Obradovića, prvog ministra (popečitelja) prosvete obnovljene Srbije, što se uzima kao daleki začetak današnjeg Univerziteta u Beogradu.

PRVI USTANAK KNEŽEVINE SRBIJE

Sretenje je odabrano za Dan državnosti Srbije i zbog činjenice da je 1835, na taj dan, u Kragujevcu, donet prvi Ustav Kneževine Srbije, nazvan – Sretenjski. Formalni naziv je tada zapravo bio Knjažestvo.

Njegov tvorac, Dimitrije Davidović izradio ga je po uzoru na francuska ustavna rešenja iz 1791, 1814. i 1830, kao i ustav novoobrazovane Belgije iz 1831. Davidović je tvorac i termina – ustav. Prethodno je korišten termin – konstitucija. Čemu je uostalom pridavano maglovito značenje.

Davidovović je ustrojio zakonsko rešenje po najvišim standardima onovremenog poimanja političkih sloboda, ali sasvim neprimereno prilikama u kojima se tadašnja vazalna Srbija nalazila. Između ostalog, u to vreme, ni Austrijsko carstvo, ni Turska, ni Rusija, nisu imale ustave. Upravo te zemlje izvršile su pritisak da se od Sretenjskog ustava odustane.

NA SNAZI FORMALNO PRAVO 55 DANA

Na snazi je formalno pravno bio 55 dana. Sretenjski ustav bio je podeljen na 14 poglavlja, i sadržao je 142 člana.

Predviđao je punu podelu vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu. Zamišljeno je da Knjaz i Sovjet dele izvršnu vlast. Veoma važno, Ustav je proklamovao ličnu neprikosnovenost, slobodu kretanja, zanimanja, punu pravnu ravnopravnost svih građana. Feudalni odnosi su sasvim odbačeni, kao i ropstvo.

Poređenja radi u Habzburškoj monarhiji feudalni odnosi su bili na snazi, većim delom, do revolucionarne 1848/49, u Rusiji do 1861. Njegov tvorac Dimitrije Davidović bio je znameniti novinar, diplomata, ministar.

Ustav koji je napisao, u poređenju sa ustavima evropskih zemalja tog vremena bio je krajnje slobodouman. Osim retkih izuzetaka poput Francuske, Belgije, ili SAD. Kneževina i Kraljevina Srbija imala je potom više različitih ustavnih rešenja: 1838, 1869, 1888, 1901. i 1903. godine.

(Tpknews.com/RTS)

PROČITAJ I

9 Komentari

 1. Čestitke za NAŠ Dan državnosti NAŠE Srbije ,NAŠE Istočne Srbije,
  NAŠEG Braničevskog okruga i Timočke krajine i NAŠIH gradova ,varoši i sela ,reka,šuma ,livada,rudnog bogatstva…celog ovog NAŠEG i u svom najvećem delu POGRANIČNOG regiona NAŠE države Srbije…🇷🇸
  I izgradićemo NAŠ već više najstrožije CENZURISANI TRANSEVROPSKI (Atlantski okean -Crno more )
  ,,KORIDOR ŽIVOTA,, /,,,,ZABRANJENI KORIDOR,, ..i povezaćemo ovaj SULTANSKI I NAMENSKI , PERFIDNO I NETRANSPARENTNO
  ,SAOBRAĆAJNO ,
  a time i na svaki drugi način ,potpuno IZOLOVANI I MEĐUNARODNO NETRANZITNI…i zato i zbog toga totalno NEVIDLJIVI i SKRAJNUTI region Istočne Srbije.
  I POVEZACEMO GA na najkraći
  i najefikasniji način sa NAŠIM glavnim gradom Beogradom, Evropom i 21.vekom…
  Ništa Afrika… .ništa Azija….
  SRETNO VAM SRETENJE.🇷🇸😀

  1. Opet ovaj ludak! Čoveče, koliko ljudi trba da ti kaže da si bolestan i da ti je potrebna terapija?! Kada nas ovako smaraš, mogu zamisliti kako je tek tvojim bližnjima.

 2. Info za pratioce TPKNEWS :
  Najnovije informacije o TRANSEVROPSKOM
  (Atlantski okean -Crno more) Multimodalnom koridoru -Istok (Crnomorskom koridoru) :
  Javna Facebok društvena grupa :AUTOPUT ISTOČNE SRBIJE ,osnivači ,administratori i moderatori građani Kučeva,Majdanpeka,Negotina Bora , sa
  više od 3.500 javnih i stalnih članova i desetinama puta većim brojem posetilaca.
  Informacije o ovom TRANSEVROPSKOM KORIDORU mogu se naći i redovno se objavljuju i na mnogim Facebook društvenim grupama kao što su :
  Odbrana reke Mlave (više od 9500 članova) NE DAM NU DAU-Majdanpek (više od 2.700članova) ,
  Kladovo bez cenzure(više od 11.700 članova) ,
  Donji Milanovac (više od 1.900 članova) ,Leskovo,Rudna Glava ,Badem Negotin i mnogim drugim u CELOM ovom regionu Istočne Srbije, kao i mnogo šire.
  U PRAVOJ realnosti ,
  a ne u medijskoj i spinovanoj ,
  NAJSTROŽIJA i VIŠEGODIŠNJA
  CENZURA ovog TRANSEVROPSKOG ,, KORIDORA ŽIVOTA,, /ZABRANJENOG KORIDORA,, ,
  srušena je DO TEMELJA.
  Obećano – urađeno .😀
  Odjava. I pozdrav iz 🚞

  1. Hajde objasni nam, kako jedan koridor može biti strogo cenzurisan i zabranjen. Nije koridor knjiga ili film, već put. Bez uvrede, ali i meni se čini, da ti nisu “sve koze na broju”.

 3. 😂😂😂 …
  Bez uvrede mali botu iz Gigne šupe .. prvo napisano sam proveri po komšiluku…🇷🇸😂
  A odmah posle i na internetu ..
  a piše ti i gde botu …😂😂😂
  I zapamti dobro ovo sledeće mali plašljivi , bezimeni botu…
  Kao i ti i još par tvoje sabraće malih , plašljivih bezimenih botova
  koji laju na ovom portalu …
  koji inače čitaju i prate desetine i desetine hiljada normalnih ljudi…
  : PSI LAJU
  a karavani prolaze …
  STRATEŠKIM KORIDORIMA…😂😂😂
  I pozdrav svim normalnim i pristojnim pratiocima TPKNEWS…
  kao samom TPKNEWS koji je dao veliki doprinos EDUKACIJI I INFORMISANJU građana celog Braničevskog regiona ,
  kao i šire ovog regiona Istočne Srbije ,
  o njihovom već više godina
  SULTANSKI najstrožije
  CENZURISANOM
  I BLOKIRANOM
  TRANSEVROPSKOM
  (Atlantski okean Crno more)
  ,,KORIDORU ŽIVOTA,,/
  ,, ZABRANJENOM KORIDORU,,
  ovog takođe SULTANSKI netransparentno,
  perfifno i namenski
  SAOBRAĆAJNO IZOLOVANOG ,IZDIŠUĆEG I MEĐUNARODNO NETRANZITNOG ,
  i sada u tom,,mraku i bunaru ,,
  totalno skrajnutog
  i NEVIDLJIVOG , IZDIŠUĆEG
  I IZUMIRUĆEG ,,AFRIČKOG KONGO REGIONA, Istočne Srbije.
  I JEDINOG takvog regiona U EVROPI u 21.veku.
  I kako nema nikakve potrebe DVA (2) puta raditi već urađeno i završeno…
  više neće biti komentara o ovom TRRANSEVTOPSKOM
  (Atlantski okean-Crno more)
  ,,KORIDORU ŽIVOTA,,/
  ,,ZABRANJENOM KORIDORU
  na ovom portalu TPKNEWS.
  Sve najnovije i druge informacije o ovom TRANSEVROPSKOM KORIDORU …

  a u celoj EVROPI danas postoji samo DEVET (9) TRANSEVROPSKIH KORIDORA …
  građani CELOG ovog regiona Istočne Srbije će imati na, u prethodnim komentarima, već navedenoj javnoj Facebok društvenoj grupi : AUTOPUT ISTOČNE SRBIJE…
  kao i na drugim takode već navedenim društvenim grupama.
  Ovim poslednjim komentarom je ZAVRŠENA,
  i kao što SVI pratioci ovog portala to i sami znaju , veoma duga,precizna i detaljna JAVNA I TRANSPARENTNA
  EDUKACKJCIJA I INFORMISANJE
  jednog, i ne tako malog, dela GRAĐANA ovog regiona Istočne Srbije…
  o ovom I NJIHOVOM GEOSTRATEŠKOM
  TRANSEVROPSKOM KORIDORU.
  I bar 20 puta….
  potpisana imenom i prezimenom.. …
  😀😀😀
  I na samom kraju .
  POZDRAV IZ 🚞.
  P. S… i naravno poseban …za Sultana.
  A ako možda ima neke JAVNE I TRANSPARENTNE personalne primedbe … zna ovu adresu …
  Samo prvo mora da SME da izgovori IME ovog Projekta i Koridora. 😀😉
  KRAJ

  1. Koliko mogu zaključiti, tvoja bolest se ne leči. Paranoidna šizofrenija je uzela maha. Lekari bi trebali utvrditi, da li si opasan po okolinu ili svoj duševni otpad, prosipaš samo na ovom portalu.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker