SEIZMOLOŠKINJA NAJAVILA: “Ovo je uvod u još jači zemljotres u Rumuniji, sledeći će biti još snažiji”

Seizmolog Slavica Radovanović, rekla je u ponedeljak, posle prvog jačeg potresa u Rumuniji, da je to uvod u još jači zemljotres u ovoj zemlji i da ćemo sledeći udar još jače osetiti. I upravo se to juče i dogodilo.

Foto: Twitter//@LASTQUAKE

Radovanović je predvidela da se podrhtavanje tla u Rumuniji neće zaustaviti na prvi potres od 5,2 stepena po Rihterovoj skali koliko je izmereno u susednoj zemlji u trenutku udara zemljotresa i bila je u pravu – novi potres bio je još jači, 5,8 stepeni Rihtera.

– Prema iskustvu ne bih rekla ne da nije glavni, ovo je samo jedan segment, zapravo, jedne dugotrajne pripreme velikog zemljotresa u Rumuniji – kazala je u ponedeljak Radovanović.

Podsetimo, juče je epicentar zemljotresa bio u Rumuniji, iznad Krajove, jačine 5,8 stepeni po Rihteru.

RAZORNI ZEMLJOTRES 1977. GODINE

Najveći zemljotres u Rumuniji dogodio se 1977. godine kada je stradalo skoro 1.600 ljudi, a porušeno je na desetine hiljada objekata. Tom prilikom život je izgubilo i više od 100 osoba u susednoj Bugarskoj. Epicentar katastrofalnog potresa jačine 7,2 stepena po Rihteru bio je u planinskom regionu severno od Bukurešta, ali je glavni rumunski grad teško oštećen. Kako su tada preneli mediji, “otežavajuća okolnost 1977. bila je to što je zemljotres bio velike jačine i što je dugo trajao”. Veliki zemljotres s mnogo mrtvih i velikim materijalnim posledicama zebeležen je u Bukureštu i 1940. godine.

(Tpknews.com/Blic)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker