SLEDI EUTANAZIJA SVIH ŽIVOTINJA: Afrička kuga svinja u okolini Velikog Gradišta

U selu Kurjače, opština Veliko Gradište, pojavila se početkom juna afrička kuga svinja kod nekoliko jedinki u jednom gazdinstvu domaćih svinja.

Veterinarski inspektori nakon detektovanja ove bolesti na određenom području uz propisane mere koje se sprovode, pristupaju eutanazija svih životinja, da se zaraza ne bi širila.

Na gazdinstvu gde je utvrđena afrička kuga svinja humano se ubijaju sve svinje i uklanjaju se leševi na lokaciu koju daje lokalni krizni centar opštine na kojoj se to dešava. Posebna ekipa regionalnog kriznog centra za brzo reagovanje po nalogu Uprave za veterinu radi eutanaziju tih životinja i dezinfekciju tog mesta, kao i sve opreme i svih mesta koji su učestvovali u sanaciji tog terena.

Afrička kuga svinja je virusno oboljenje, koje se javlja kod svinja i ne može se preneti na ljude.

Međutim, kako veterinar pojašnjava, ljudi su osnovni prenosioci ove bolesti, jer se bolest širi odećom, obućom i prevoznim sredstvima, koji nose na sebi ovaj virus i lako se prenosi na populaciju domaćih i divljih svinja.

Zato je potrebno da držaoci svinja povedu računa o zoohigijenskim uslovima u kojima ih drže, da menjaju svoju odeću, obuću, postave dezobarijere ispred objekata, drže zatvorene svoje svinje i ne puštaju ih u kontakt sa drugim svinjama.

Za ovu bolest još uvek ne postoji vakcina, a jedina mera je ubijanje svih zatečenih svinja na tom prostoru gde je detektovana bolest.

(Tpknews.com/N.P.)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker