O ZAGAĐENJU PEKA, NADLEŽNI I DALJE ĆUTE: Istočna Srbija kao kolateralna šteta zarad „viših“, partokratskih, interesa?

Vlasnik Rudnika bakra „Majdanpek”, kineska kompanija „Zi Đin”, predsednik države, vlada, niti nadležne institucije još uvek nisu odgovorili na poziv Kučeva, Golupca i Velikog Gradišta za razgovor u vezi zagađenja Peka.

Reka Pek

Nakon što su analize vode iz Peka u Kučevu potvrdile višestruko uvećane vrednosti teških metala, što se pripisuje kineskoj kompaniji „Zi Đin” koja je vlasnik Rudnika bakra „Majdanpek”, a koja konstantno ispušta otpadne vode u reku Pek, narednih dana biće urađena i analiza okolnog zemljišta, kao i ribljeg fonda.

Međutim, iako su lokalne samouprave Kučeva, Golupca i Velikog Gradišta još 18. marta uputili dopise svim nadležnim institucijama, od predsednika države i vlade, preko resornih ministarstava do Agencije za zaštitu životne sredine, reakcija još nema, a kako stvari stoje, neće ih ni biti. Za predsednika države i Vladu Srbije Istočna Srbija i njen narod koji živi od davnina na tim prostorima nisu bitni, oni su samo “kolateralna šteta” zarad „viših“, partokratskih, interesa?

U međuvremenu, dok se čeka reakcija nadležnih institucija, stigli su i rezultati analiza na prisustvo uranijuma u Peku, koji su pokazali da u vodi nema povišene radioaktivnosti.

Štab za vanredne situacije opštine Kučevo doneo je preporuku da se voda iz Peka ne koristi za navodnjavanje i da se ne peca i ne konzumira riba, i uradiće analizu zemljišta u priobalju na teške metale, kao i ribljeg fonda. Štab je takođe uputio poziv svim meštanima koji imaju bunare u blizini Peka da donesu uzroke vode i da se uradi analiza o trošku lokalne samouprave.

Takođe je i u opštini Veliko Gradište isključen sa vodosnabdevanja bunar koji se nalazi neposredno uz zagađenu reku Pek, a sa kojeg se pijaćom vodom snabdevaju naselja Veliko Gradište, Beli Bagrem, Požeženo i Kusiće.

Čelnici opštine Kučevo, iako je evidentno, kažu da ne mogu sa sigurnošću da tvrde da je rudnik zagađivač, već, da samo mogu da pretpostave iz kog pravca to dolazi, i da oni ne mogu, niti imaju bilo kakvih prava da direktno upere prst u bilo koga, zato su, kako kažu, tražili da se utvrdi uzrok zagađenja i da se hitno pristupi rešavanju problema. Tako da sada jedino što preostaje, jeste da se čakaju reakcije nadležnih kojima su poslali sve rezultate analiza, u nadi da će neko uopšte da reaguje.

Podsetimo, rezultati Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu pokazali su da Pek u Kučevu sadrži bakar u skoro duploj koncentraciji od dozvoljene, mangan je povišen deset puta, a gvožđe čak 12 puta uvećano u odnosu na referentnu vrednost. Nebojša Joksić, ekološki aktivista iz Kučeva i administrator fejsbuk grupe „Sačuvajmo reku Pek”, izjavio je ranije da je najveća krivica na državi koja je ugovorom omogućila Kinezima da u tu reku ispuštaju otpadne vode bez prethodnog prečišćavanja. Građani pišu peticiju i zahtevaju da se izmeni ugovor, da se kompanija obaveže da izgradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

7 Comments

  1. Naš predsednik ne sme ni da spomene Majdanpek a kamoli ZI ĐIN. Ako nema hrabrosti bolje mu je da podnese ostavku nego da se bruka, dečko je zalutao u vremenu i prostoru. Teško nama u Kučevu sa ovakvim rukovodstvom.

  2. Najveća bi glupost i bila da se nešto konkretno očekuje od postojeće vlasti iz Kučeva kad se odlično zna kako, po čijem nalogu i sa kojim namerama su došli na vlast. Mnogo njih briga za građane, njih briga za svoje džepove i drugo ih ne interesuje. Što se tiče Peka tu ne smeju da pisnu taman posla istog momenta bi bili smenjeni.

  3. Ova vlast u Kucevu se ne pita za nista. Sve su to poslusnici crnogorca Ace karatiste i samo za njega rade. Njih zagadjenje Peka ne interesuje. Trenutno je u Kucevu na vlasti najnesposobnija i najnepismenija vlast u istoriji Kuceva koju nije glasao narod vec je postavljena uz pomoc crnih dzipova i kriminalnih struktura.

    1. Aca karatista je trenutno najomraženija osoba u Kučevu,nema završenu ni osnovnu školu a za sve se pita. Kučevo je bilo mnogo bolje mesto za život dok se on nije prizetio iz Crne Gore.

  4. Pa to je potpuno tačno, zamenik predsednika ujutru dolazi kolima ispred hotela, pomera stubiće i lance s kojom je ograđena pola glavne ulice, uredno parkira svoj ili državni auto i ide se po radni nalog u hotel kod gazde. Tako ceo dan naizmenično dolazi cela opštinska bulumenta. Velika i nepovratna bruka i sramota za Kučevo. Ipak mora da kažem da građani opštine Kučevo nisu krivi jer nisu za ovu opciju glasali? Vreme će da pokaže svoje, ali najveću odgovornost za sve snosi gospodin Novica Janošević.

    1. Nema brige predsednik napredno-radikalne sekte aujedno i VLah bez premca tu odgovornost lepo naplaćuje sa 260000 din mesečno, uz odgovornost za nerad od 0%. Bruka bre,….

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker