NORVEŠKA AGENCIJA ZA LEKOVE UPOZORAVA: Preminule 23 osobe nakon primanja vakcine „Fajzer-Biontek“

U Norveškoj preminulo je 23 osobe nakon primanja vakcine američke kopmpanije „Fajzer“ i nemačkog startapa „Biontek“, saopštila je norveška Agencija za lekove.

Foto: Gtres

Kako se navodi u izveštaju norveške Agencije, svi smrtni slučajevi zabeleženi su kod osoba koje su starije od 80 godina i sa slabijim imunitetom.

– Ti slučajevi ne treba da izazivaju uzbunu, jasno je da vakcina ima neznatni faktor rizika uz nekoliko izuzetaka, kada je reč o pacijentima starijeg uzrasta sa slabijim imunitetom – , izjavio je predstavnik norveške Agencije Stajnar Madsen, prenosi televizija „NRK“.

Kako bi se ubuduće izbegli ovi incidenti, Institut zdravlja Norveške izmenio je preporuke za vakcinaciju pacijenata starijeg uzrasta koji su ujedno i hronični bolesnici.

U novim uputstvima se navodi da kontraindikacije vakcine mogu da prouzrokuju ozbiljne posledice pre svega kod ljudi starijeg uzrasta.

Podsetimo, vakcinacija od virusa korona u Norveškoj počela je 27. decembra, a prvi pacijenti koji su dobili vakcinu „Fajzera“ i „Bionteka“ bili su korisnici domova za stare. Do sada je u Norveškoj vakcinisano 25.000 ljudi.

(Tpknews.com/Sputnjik)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker