SPREMITE NOVAC! Izvršitelji kreću sa uterivanjem dugova starim i 20 godina, ništa ne zastareva!

Skoro milion starih izvršnih predmeta sukcesivno će, u naredne dve godine, biti prebacivano javnim izvršiteljima, a neki od njih stariji su od 15, pa i od 20 godina.

Izvršitelji će tako u naredne dve godine od dužnika, pored osnovnog duga, naplaćivati i debelu zateznu kamatu na višedecenijska neisplaćena dugovanja po predmetima koje sudovi nisu rešavali usled preopterećenosti.

Kako se saznaje od nekoliko izvršitelja, oni imaju najavu da će u naredne dve godine dobijati po sto predmeta mesečno po čoveku samo iz Prvog osnovnog suda u Beogradu. U ovom sudu, inače, svaki sudija koji radi izvršenja ima po 6.500 starih slučajeva u radu. One za koje je povučen predlog za izvršenje, sudije obustavljaju, dok sve ostale upućuju izvršiteljima. Poverioci su najčešće “Infostan”, “Parking servis”, “Vodovod”, “Beogradske elektrane”, Javni servis RTS (za TV pretplatu), kao i jedna banka u stečaju.

“Javnim izvršiteljima do sada su prosleđena 4.573 predmeta po osnovu izvršne isprave i 22.266 predmeta po osnovu verodostojne isprave (komunalna potraživanja)”, kaže za “Novosti” Bojana Stanković, portparol Prvog osnovnog suda u Beogradu, koji je najopterećeniji sud u izvršnoj materiji.

“U 2020. godini, od ukupno 7.523 predmeta po osnovu izvršne isprave, u radu su ostala 2.022, a po osnovu verodostojne isprave još 174.487.”

Budući da komunalna potraživanja zastarevaju za godinu dana, da ne bi zastarela, poverioci su svake godine podnosili sudu novi predlog za izvršenje, ali su predmeti i dalje stajali po fiokama. Posle donošenja poslednjih izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju, da bi se rasteretili sudovi, ovi slučajevi prešli su na izvršitelje. Kako ovi kažu, “uvaljen im je vruć krompir”, jer sada bi oni trebalo ljudima koji se duga za parking od pre 15 godina i ne sećaju da naplate desetine hiljada dinara kamate. A sve to za samo četvrtinu tarife, koliko propisuje zakon kada su u pitanju stari predmeti.

“Država bi mogla ljudima bar kamate da otpiše, a ne da nerad sudova svaljuje na njihova leđa. Pojedini izvršni dužnici nam čak nisu ni uplatili obavezan zakonski predujam, tako da te predmete odmah obustavljamo”, kaže jedan izvršitelj.

Pre nego što sudije proslede predmete na izvršenje, prvo moraju da izvrše trijažu šta se po zakonu obustavlja. Recimo, namirenje komunalnih dugova u kojima još nije započeto sprovođenje izvršenja, a glavnica ne prelazi 2.000 dinara, ili ako je račun dužnika u blokadi duže od tri godine, a poverilac nije predložio promenu sredstva i predmeta izvršenja.

BORBA S PRAŠNJAVIM KUTIJAMA

Izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju stupile su na snagu 1. januara ove godine, ali je velikim sudovima bilo potrebno neko vreme da se izbore sa hrpama zaboravljenih, prašnjavih kutija sa predmetima. Manji sudovi su ih prebacili izvršiteljima u prvoj polovini godine, dok se u Beogradu to intenzivira u poslednjih mesec-dva.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker