SKANDAL U KOSTOLCU: Ukinuto finansiranje Sportske organizacije „Partizan“ iz Kostolca (VIDEO)

Opština je sa klubom raskinula ugovor jer je gimnastički klub “Partizan” odbio da poveća stipendiju gimnastičaru Petru Vefiću, iako je za to od opštine dobio novac.

Screenshot (136)

Na  konferenciji o primeni Zakona o sportu u Kostolcu, Predsednik opštine Ivan Savić kazao je da klub mladom gimnastičaru Petru Vefiću nije povećao stipendiju nakon Vefićevog osvajanja 9. mesta u Evropi, i da je gimnastički klub “Partizan” zloupotrebio novac koji mu je dodelila opština Kostolac.

Vefiću je stipendija pre uspeha na evropskom takmičenju bila 7.000 dinara, a nakon toga je trebalo da iznosi 21.000 dinara neto. Predsednik kluba Prvoslav Cvejić i portparol Dušan Marović odbili su povećanje jer “neće niko klubu da govori kako da troši novac”, kaže Savić.

Od tog povećanja mladi gimnastičar nije video ni dinara, što potvrđuje i njegova majka. Savić kaže da nije hteo da sluša čaršijske priče o celoj priči, nego je sačekao finansijski izveštaj “Partizana” o dotaciji za koju su 19. aprila ove godine dobili novac. Predsednik opštine je izveštaj čekao mesec i po dana više od zakonom predviđenog roka. Po Zakonu o sportu “Partizan” je bio u obavezi da izveštaj podnese do 15. jula a učinio je to tek krajem avgusta.

Klubu je upućen poziv na sastanak sa predsednikom opštine. Savić kaže da je tada Cvejiću i Maroviću predočio da on njima ne priča kako da troše novac, zato što on kao predsednik opštine to tako hoće, već zbog Pravilnika o finansiranju i ugovora kojim su obavezani.

Aneks ugovora je ponuđen klubu, gde su između ostalog bili obavezani da plate Vefiću sve zaostale stipendije uvećane za naznačeni iznos. Kako se niko iz “Partizana” nije oglasio niti poslao u opštinu potpisan aneks ugovora, Opštinsko veće donelo je odluku da se sa klubom ugovor raskine, a nešto više od milion dinara vraćeno je Komisiji za sport na novu raspodelu. Ukupna dotacija iznosila je nešto više od dva miliona dinara.

Zloupotreba je bilo i sa izdavanjem termina u gimnastičkoj sali. Po svemu sudeći, za 1.000 do 2.000 dinara služila je i kao mesto za proslavu dečjih rođendana, iako nigde nema upotrebne dozvole za te namene. Ona se kao jedan od dva gimnastička centra u Srbiji treba koristiti isključivo kao objekat za sportske aktivnosti, što, dodaje Savić, dečji rođendani svakako nisu.

Narednih dana biće više poznato hoće li opština protiv odgovornih zbog kršenja zakona podneti krivične prijave, a ostaje kao izvesno da će opština i dalje finansirati omladinski sport.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker