Za koga se prave kuće na grobljima u Braničevskom okrugu? (FOTO)

Sela Braničevskog okruga su poznata po gradnji velelepnih zdanja na grobljima. Iako crkva savetuje skromnost, takve građevine u selima stalno rastu.

za-koga-se-prave-kuce-na-groblju
Groblje u selu Smoljincu

U selu Smoljincu, ekipa RTS-a je posetila jedno od njihova dva groblja. U pojedinim selima Braničevskog okruga, gotovo svaka porodica ima grobnicu i kućicu nad njom. U jednoj takvoj, podignutoj posle očeve smrti, ekipu RTS-a je dočekao Novica Stević.

“Majka i ja smo rešili da napravimo ovako jedan spomenik i da obeležimo, da imamo gde da dođemo, da ne kisnemo. Ujedno kad dođeš malo i posediš, drugačije se osećaš”, kaže Novica Stević, vlasnik grobnice iz Smoljinca.

screenshot-194
Novica Stević

Onda je to video prvi komšija, zatim drugi, pa celo selo.

Kažu, kad su vladari i bogataši vekovima mogli na ovaj način da se sahranjuju, zašto ne bi i oni, kad već imaju mogućnost. Sa tim se slaže i etnolog Narodnog muzeja u Požarevcu Danica Đokić.

screenshot-195

“Mi sada na grobljima imamo čak i kuće u kojima ima zavesa, nameštaja. To je potreba živih da se oduže svojim pokojnicima, a u osnovi svega toga leži religijska ideja večnog života”, objašnjava Đokićeva.

U prethodnih pedeset godina, stanovnici stiških sela masovno su odlazili u inostranstvo.

Kretali su iz kuća blatara sa drvenom ogradom, a vraćali se bogati. Tako su spremili sve i za zagrobni život, u koji su uložili hiljade evra.

screenshot-192
Etnolog Narodnog muzeja u Požarevcu Danica Đokić

Sveštenik iz sela Bare Dragan Dešić kaže da je Crkva izrazito jasna po tom pitanju i ona odbacuje svaki vid takve gradnje, smatrajući da su mnogo važniji duhovni dosezi.

Seoske mesne zajednice određuju samo lokaciju za groblja i tu njihova nadležnost prestaje.

screenshot-198
Sveštenik iz sela Bare Dragan Dešić

U požarevačkoj građevinskoj inspekciji kažu da za objekte do 15 kvadrata nije potrebna građevinska dozvola, a do sada nije bilo prijava nelegalne gradnje na seoskim grobljima. Država “večne kuće” ne oporezuje. Da se kućice na groblju prave zbog živih, izgleda samo još zakon ne vidi.

TPKNEWS/RTS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker