VELIKO GRADIŠTE: Međunarodni volonterski kamp „Šuma šumarum“ – Srebrno jezero (FOTO)

Turistička organizacija opštine Veliko Gradište podržala je međunarodni volonterski kamp „Šuma šumarum“ koji se održava na Srebrnom jezeru od 12.do 26. septembra.

suma_sumarum-585x280

Kamp se održava u organizaciji omladine JAZAS-a iz Požarevca, mladih istraživača Srbije i opštine Veliko Gradište.

Omladina JAZAS-a Požarevac je već treću godinu za redom organizovala Međunarodni volonterski kamp kroz program Mladi su zakon Ministarstva omladine i sporta Republike Srije – ovog puta na Srebrnom jezeru, Opština Veliko Gradište, u partnerstvu sa Mladim istraživačima Srbije i lokalnim partnerom Opštinom Veliko Gradište.

Šuma Šumarum kamp je održan od 12. do 26. septembra 2016. godine, a okupio je 6 volontera iz inostranstva ( Južna Korea, Ukraina, Španija, Italija, Češka i Francuska ) i 4 lokalnih volontera iz Srbije. Volonteri su bili smešteni u naselju Beli bagrem.

suma_sumarum_6

Volonteri sami sebi plaćaju put do mesta kampa bilo da dolaze iz Srbije ili bilo koje zemlje Sveta, a na kampu imaju obezbeđen smeštaj i hranu, kao i sav potreban materijal za rad i organizovano slobodno vreme. Radilo se 6 sati dnevno svakog dana sem nedelje. Sa volonterima na kapmu su sve vreme 2 kamp lidera koji su takođe volonteri, a koje za svaki kamp šalju Mladi istraživači Srbije koji drže obuke za te mlade lidere, a i obezbeđuju prijavu volontera, preko Internacionalnog volonterskog servisa.

suma_sumarum_7

13 dana Volonteri su radili na uređenju „Špica“ dela kopna koji ulazi u Dunav sa desne strane nasipa koji razdvaja Srebrno jezero i Dunav. Na tom prostoru se planira turistički kamp za sledeću godinu, a volonteri su radili na pripremi terena i sadnji „sibirske breze“, krčili su teren i uklonili otpad. Volonteri su sami kreirali i kante za otpatke od starih guma, koje će biti postavljene u narednom periodu.

suma_sumarum_5

Volonteri su učestvovali i u sadnji cveća na delu nasipa koji „gleda“ ka Srebrnom jezeru, a cveće su sadili zajedno sa mladima iz neformalne grupe „Zelena družina“ iz Velikog Gradišta koji realizuju omladinski projekat „Daj svoj doprinos zelenom ambijentu“.

suma_sumarum_3

Kao veoma bitan deo ovog međunarodnog volonterskog kampa je bila i priprema terena za podizanje plastenika za potrebe stanovnika „roze kuće“ (osoba sa intelektualnim smetnjama) koji će u narednom periodu u tom plasteniku uzgajati povrće za svoje potrebe. Rad na plasteniku će nastaviti mladi iz udruženja „ZDRAVO“ iz Velikog Gradišta kroz omladinski projekat „Za život u zajednici“.

suma_sumarum_8

Turistička organizacija Veliko Gradište je obezbedila volonterima 10 bicikla na korišćenje tokom trajanja kampa i tako olakšala kretanje od mesta boravka do terena gde se radilo, a i delom popunjeno slobodno vreme. Oni su organizovali i mini turističku turu za učesnike kampa, obilazaka opštine uz turističkog vodiča, kao i čuvenu riblju čorbu koju je nagrađivani alas pravio u mestu boravka volontera.

suma_sumarum_4

Odigrana je i prijateljska fudbalska utakmica između ekipe volontera i ekipe Opštine sa predsednikom na čelu, rezultat je manje važan a sve se završilo druženjem u kampu. Odigrana je i odbojkaška utakmica između volontera i učenika Srednje škole Veliko Gradište koji su nedavno imali velike uspehe. Organizovan izlet do Golubačkog grada, kao i umetničke radionice zahvaljujući UG Jefimija iz Velikog Gradišta i UG Art Distrikt iz Požarevca.

suma_sumarum_2

Omladina JAZAS-a Požarevac se 2014. godine priključila Internacionalnom volonterskom servisu, preko Mladih istraživača Srbije koji preko 30 godina organizuju volonterske kampove i šalju mlade iz Srbije na kampove u sve krajeve Sveta. Te godine smo organizovali radni kamp u Smederevskoj Palanci nakon poplava, prošle godine je realizovan Eko kamp u podnožju Homoljskih planina, ove godine je to bio Šuma Šumarum na Srebrnom jezeru, a uveliko se već razmišlja o narednom letu i novim prilikama za mlade ljude da se druže, upoznaju nove kulture i urade nešto korisno u možda nekoj novoj lokalnoj zajednici, možda baš u Požarevcu.

suma_sumarum_1

Ove godine kroz Nacionalni program volontiranja MLADI SU ZAKON – Ministarstva omladine i sporta je organizovano u Srbiji do sada najveći broj volonterskih kampova, čak 47 .

suma_sumarum_9

Radeći zajedno, rame uz rame, na zadatku od zajedničkog interesa za mlade, živeći, hraneći i odmarajući se zajedno, ljudi mnogo mogu učiniti, razumeti i naučiti jedni od drugih na način koji nijedna druga aktivnost ne može da pruži.

TPKNEWS / TOVG/Jazas

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker