ŠESTI DAN PROTESTA U POŽAREVCU: Počele učestale pretnje demostrantima (FOTO/VIDEO/AUDIO)

Nakon subotnjeg protesta, gde se do sada okupio najveći broj demostranta od početka protesta, njih nekoliko stotina, u nedelju, i pored lepog vremena, na šestom po redu protestu u Požarevcu, bilo je znatno manje građana koji protestuju u „protestu protiv diktature“, tek nešto više od 100 ljudi.

Razlog ovom smanjenju demostranata leži u tome, što je, kako kažu sami demostranti, njima nekolicini upućeno niz pretnji, nakon subotnjeg okupljanja i izvedenog perfomansa „sendviči za botove.

Jedan kome je prećeno je, Filip Božilović koji je rekao da su svi oni koji su bili viđeniji na protestima ovih dana, od sinoć do danas popodne dobili pretnje.

Filip Božilović kome su upućene najoštrije pretnje

– Nekom su pretili poslom, nekome životom, nekome decom. Mene se tokom dana kontaktirali iz rukovodstva Zavoda za javno zdravlje, ustanove u kojoj radim. Konkretno mene je kontaktirala direktorka zavoda, doduše bez njenog javnog stava rekavši da je dobila direktivu od rukovodstva SNS-a u Požarevcu da mi skrene pažnju na posledice koje mogu da me snađu, ako nastavim aktivno da učestvujem u protestu. Ja jesam mlad čovek, zakonski gledano, imam manje od 30 godina. Imam dva sina, jedan ima godinu i po dana, jedan mesec i po dana. Ja sam danas doživeo da mi bude, što se prethodnih dana dešavalo, zaprećeno radnim mestom, i da mi bude zaprećeno mojom decom. Svi vi koji se pitate zašto ovo radimo. Pa je li to Srbija u kojoj hoćemo da živimo? Da prete našoj deci! Da nam prete egzistencijom! Da izvinite, us.. sam se živ. Nije mi svejedno, majke mi. Ali ako stavim na tas, sve što se dešava oko nas. I ono što se danas meni desilo. I ono za šta se mi ovde borimo i ono što želimo. Pa nema druge, nego da šetamo i danas i sutra i sve dok ne budemo živeli u zemlji u kakvoj zaslužujemo da živimo, gde se ceni rad, gde vladaju zakoni, gde se poštuje ustav. Ajmo još jednom da pokažemo da nas ima -. Požarevac neće stati rekao je on i dodao: – Jednog od klinaca su presreli u gradu, petorica, četvorica i pretili mu da će ga ubiti ako ga vide ponovo na ulici. Ljudima koji su bili aktivni ne na ulici već na Fejsbuku, takođe su pretili. Pretili da prekinu sa tim, jer će snositi posledice.”Videćete, za vaše dobro, prekinite, opametite se“- govorili su im oni koji su pretili.

Izjava Filipa Božilovića

Ovu izjavu koji je dao medijima, Božilović je ponovio okupljenima pred samu protesnu šetnju. Masa je na njegovo obraćanje besno reagovala vičući: „Diktatura, diktatura“, „ovo im neće proći“, idemo dalje“, „do pobede“…

Nekoliko maturanata Ekonomske škole malobrojnim novinarima reklo je da im je direktorka zapretila da koga vidi da protestuje, da će biti isključen iz škole.

Na društvenoj mreži Facebook pojavila se objava u kojoj se potvrđuju navodi pretnje. – Dragi moji SNS prijatelji, moj suprug i ja nismo od onih kojima ste trebali da pretite, a pogotovu ne decom! Ovaj put na pogrešna vrata ste zakucali!, piše na jednoj, od više objava, na društvenoj mreži fejsbuk.

Inače protesna šetnja odvijala se, bez incidenata, uobičajnoom trasom budno praćena od mnogobrojnih policajaca u civilu koji su, uporedno sa šetačima, šetali, dok su saobraćajni policajci besprekorno regulisali saobraćaj, tako da niko od šetača nije bio bezbedonosno ugrožen. Zbog toga demostranti su ih nekoliko puta nagradili skandiranjem: „I policija je sa nama“. Pored uobičajnih parola koje su uzvikivali, demostranti su nosili razno-razne transparente sa ispisanim parolama i porukama. Ovog puta kao trasparenti korišćeni su i primerci vikend izdanja Danasa, što je njihov čin zahvalnosti za novinu koja temeljno izvešta o proteszima koji se odvijaju širom Srbije.

Nešto preko sto ljudi u protestnoj šetnji zaustavila se ispred prostorija Srpske napredne stranke, gde su  izveli performans “onesvesti se” uz povike protiv Vučića, a zatim su se nakratko zaustavili kod komiteta, gde su prostorije SPS-a, i pevali “Miljacku”, i nakon toga uzvikivali „Bando crvena“ i “Dačiću, lopove”.

Nastavili su pored crkve, obrnuli krug i vratili uobičajenom trasom pored muzeja do gradskog trga, gde su završil svoju protesnu šetnju. Jedan od učesnika protesne šetnje održao je kraći govor i pročitao zahteve protestanata. Nakon održanog govora pozvao je sve prisutne da se i suta dan okupe na istom mestu u isto vreme.

Da je, nakon upućenih pretnji, zahvatio strah neke od protestanata je i činjenica da su dva mladića sa jedva punih 18 godina, zamolila jednog starijeg učesnika protesta da ih svojim automobilom odveze do kuće, jer stanuju na periferiji grada.

O ovim upućenim pretnjama koje su javno iznešene pokušali smo da dobijemo komentar od gradonačelnika. Iako je potpisnik ovih redova o svemu obavestio, odmah nakon završenog protesta, pomoćnika gradonačelnika zaduženog za odnose sa javnošću, rekavši mu da želi da mu omogući sastanak sa gradonačelnikom kako bi od njega uzeo komentar o akteulnim dešavanjem, to se nije desilo. Šta više, u ponedeljak ujutru, naš reporter je došao ispred kabineta gradonačelnika, gde ga je sačekalo obezbeđenje rakavši mu da je gradonačelnik zauzet, jer ima puno neodložnih sastanaka. U jednom trenutku na vratima kabineta pojavio se i sam gradonačelnik. Kada je ugledao novinara samo je odmahnuo rukom rekavši da sada nema vremena za izjave.

TPKNEWS/M.Veljković

 

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker