REVIZORA NIKO NE POŠTUJE: Lokalni moćnici ugrožavaju ustavnost i zakonitost države Srbije

1844. godine u kneževini Srbiji, u vreme vladavine dinastije Obrenović, osnovana je Državna revizoeska institucija sa zadatkom da sa neograničenim ovlašćenjima kontroliše pravilnost i zakonitost trošenja državnih (narodnih) para iz budžeta države.

Foto: Perica Ranković

1878. godine na Berlinskom kongresu međunarodno je priznata Srbija kao samostalna država jer je nakon pet-vekovne Turske vladavine dokazala svoju državnost između ostalog i sa razloga što je u svom organizacionom mehanizmu imala i pomenutu revizorsku instituciju koja joj je davala svojstvo pravne države.

Imajući u vidu navedeni značaj država i društvo su se ozbiljno i sa uvažavanjem odnosili prema istoj instituciji i kasnije u vrme kraljevine Srbije, kao i u vreme kraljevine Jugoslavije, a može se reći i u postrevolucionarnom periodu.

Dokle se danas došlo?

Državna revizorska institucija krajem prošle godine objavila je izveštaje o potrošenom novcu iz budžeta Republike i budžeta opština za 2019. i 2020. godinu pa je utvrdila na primeru pet opština: Smederevo, Požarevac, Svilajnac, Rača i Velika Plana, da je 1,5 milijarde dinara utrošeno van zakonskih procedura, što je Institucija i objavila u svojim izveštajima. Samo u Opštini Velika Plana utrošeno je na navedeni način 205 miliona dinara a od toga 190 miliona dinara na javne nabavke i 15 miliona dinara na nezakonite isplate zarada zapošljenih.

Po nalogu revizorske institucije Opština Velika Plana, uprkos zakonskoj obavezi, nije u ostavljenom roku dostavila neophodnu dokumentaciju iz koje bi se mogla utvrditi namena pomenutih utrošenih srdstava.

Revizorska institucija je, shodno zakonskoj obavezi, podnela prekršajne i krivične prijave protiv odgovornih lica Opštinske uprave Velika Plana a u vezi sa istim prijavama nadležni organi gonjenja nisu dali bilo kakvo javno obaveštenje zanemarujući svoje zakonske obaveze koje se tiču transparentnosti u radu.

Znači li to da se Opštinska uprava Velike Plane odriče revizorske institucije nakon skoro dva veka njenog uspešnog, zakonitog i efikasnog delovanja?

Interesantno je, ali i simptomatično, da se javni mediji ne oglašavaju po ovom problemu!

Ako se pođe od navedenog nesumnjivog značaja uloge i rada Revizorske institucije, onda se navedeno ponašanje Opštinske uprave Velike Plane nužno pokazuje kao štetno, ne samo po interese grđana već i po interese čitavog društva, otvara pitanje različitih osnovanih sumnji u sudbinu potrošenog novca, stvara opštu pravnu nesigurnost i ruši temelje pravne države, njene ustavnosti i zakonitosti.

Saniranje ovog problema zakonski je u nadležnosti državnih institucija a potpuno rešenje ovog društvenog problema politički je, u krajnjoj liniji, u nadležnosti svih društvenih struktura i građana da se energično suprotstave ovoj štetnoj pojavi i odbrane vekovnu tradiciju i svoje jedino sredstvo kontrole i zaštite zakonitog trošenja narodnih para.

Veliki je značaj navedenog nezakonito potrošenog novca ako se uzmu u obzir društveno korisne razne namene. Pola od tog novca bilo bi dovoljno za renoviranje Doma Zdravlja u tehnološkom i edukativnom osavremenavljanju u zdravstvenom zbrinjavanju građana, što je jedna od najvažnijih Ustavnih garancija, jer je sadašnje stanje katastrofalno kako po pitanju stručnog osoblja, tako i po pitanju tehnološke opremljenosti i načina rada, što ne pruža ni minimalnu zakonsku garanciju za pravilno i kvalitetno pružanje zdravstvenih usluga građanima.

U nacionalnom i opštem društvenom interesu, uvažavajući sve probleme izazvane unutrašnjom i spoljnom političkom situacijom, nameće se hitnost u rešavanju ovog problema.

Autor: dr Perica Ranković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker