“INSTITUCIONALIZOVANA KORUPCIJA”: Golubačka i Žagubička vlast godinama ignoriše Agenciju za borbu protiv korupcije

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je na svom sajtu Tabelu sa podacima o usvojenim Lokalnim antikorupcijskim planovima i formiranim telima za njihovu implementaciju u 145 gradova i opština u Srbiji.

Dve opštine iz Braničevskog okruga, Golubac i Žagubica, su među sedam jedinica lokalnih samouprava koji, kako se navodi, “nikada nisu odgovorili na e-mail ili dopis” koji im je dostavila ova republička institucija.

Do 15. marta, 2022. godine, kada su objavljeni ovi podaci, na upite Agencije za borbu protiv korupcije, pored opštine Golubac i Žagubica, oglušilo se još samo pet lokalnih samouprava u Srbiji: Grad Čačak, Prokuplje, Majdanpek, Stara Pazova i Smederevska Palanka. Svi ostali su dostavili tražene podatke.

Model, koji je izradila Agencija za borbu protiv korupcije, po kome je trebalo da budu izrađeni i usvojeni Lokalni antikorupcijski planovi i formirana tela za njihovo praćenje i primenu u jedinicama lokalnih samouprava u Srbiji dostavljen je još 2016. godine, a krajnji rok za završetak svih radnji za Poglavlje 23 bio je 30. jun, 2017. godine, pa je zbog neizvršenja u revidiranom Akcionon planu pomeren na 31. decembar 2021. godine.

Ostaje potpuno nejasno kako je moguće da već pet godine lokalna vlast u Golupcu i Žagubici ignoriše upite jedne republičke institucije kao što je Agencija za borbu protiv korupcije. Posebno, imajući u vidu da je takav odnos zabeležen samo kod sedam opština i gradova u Srbiji od ukupno 145 (bez Kosova i Metohije).

Možda uzrok leži u tome što je korupcija u Srbiji postala način života i prihvatljiv model ponašanja do te mere da se borba protiv nje smatra besmislenom. Ne čudi što na ovim principima funkcioniše lokalna vlast, ali je veoma zabrinjavajuće da ni odbornici opozicije (osim retkih pojedinaca) ovo pitanje zvanično nisu pokrenuli tokom njihovog čitavog skupštinskog mandata. Sa ovakvim odnosom, kako bi rekla Johana Dajmel, nezavisna nemačka analitičarka za balkanska pitanja, “u Srbiji je korupcija, praktično, institucionalizovana.”

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

6 Komentari

  1. Мијовић кад добије писмо или имејл од Агенције за борбу против корупције псује их уздуж и попреко и говори шта има да га малтретирају кад он уредно плаћа рекет код СНС секте и нико му ништа не може

  2. Tačno da je SNS mafijaška organizacija, a isto je tačno i to da je veći deo građana mafijaški, čim glasaju za njih. E, to je istina.

  3. I Al Kapone je mislio da mu ne može niko ništa pa je završio u zatvoru. Tako će i Golubačka don da završi. Izdaće ga njegovi da zaštite svoje zadnjice. Očit primer Dijane Hrkalović i Belivukovih poslušnika. A Golupčani će likovati.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker