UZ IGRU PESMU I VESELJE: Održana manifestacija “Veče narodne igre i pesme” u Topolovniku (FOTO)

U ponedeljak 9. aprila, drugog dana Uskrsa, na poligonu u Topolovniku, održana je manifestacija “Veče narodne igre i pesme” u organizaciji Udruženja “Moj Topolovnik” iz Topolovnika.

Foto: Privatna arhiva

Prepune tribine lepo raspoloženih posetioca, gromoglasnim aplauzom pozdravila je defile učesnika, domaćina i gostiju, svih starosnih kategorija, u prekrasnim šarenim nošnjama, koji su širokim osmehom pozdravili publiku. Program je otvorio predsednik Udruženja “Moj Topolovnik” Dragan Tanasković. Ovom prilikom istaknuti su mnogobrojni prijatelji i sponzori festivala, a zahvalnice su dodeljene Opštinskoj upravi, Turističkoj organizaciji opštine Veliko Gradište, Kulturnom centru Vlastimir Pavlović Carevac, svim gostima i Biljani Kostić koja je darivala nošnju KUD-u Moj zavičaj.

Pesmom “Hristos Voskrese” prvi put, na ovakvom događaju, nastupio je crkveni hor iz Topolovnika, pod vođstvom Uroša Milovanovića meštanina ovog sela koji je profesor veronauke u Srednjoj školi u Velikom Gradištu. Najmlađi članovi KUD-a “Moj Zavičaj” iz Topolovnika otvorili su folklorno nadigravanje. Kulturno umetnička društva iz Voluje, Neresnice, društvo “Jovica Jankovic-Turku” iz Manastirice, “Rusalja” iz Duboke, Vuk Karadžić iz Stamnice kao i Ansambl narodnih igara i pesama “Vlastimir Pavlović Carevac” iz Velikog Gradišta pokazali su veliko igračko umeće sa najlepšim igrama Vlaha. Raznovrsni ritmovi, od živahnog ili laganog dvočetvrtinskog takta, preko sedmo osminskog do deveto osminskog, zaista retkog u ovim igrama, različiti tehnički veoma složeni koraci uz neizbežno stepovanje kao vrhunac svake koreografije oduševili su sve prisutne ljubitelje narodnog stvaralaštva. Igre Vlaha nose sve karakteristike oblasti iz kojih dolaze, pa smo pored velikog igračkog umeća imali prilike da vidimo i specifične rekvizite na sceni – instrumente koji su tipični za Vlahe, igru na štulama, igre sa motkama, slikanje narodnog ambijenta kroz koreografski opis, slike koje lagano teku iz jedne u drugu, iz kruga u polukrug, iz polukruga u lesu, živahan temperament momaka i devojaka kroz sav njihov šarm i lepotu. Nadigravanje je upotpunjeno najlepšim pesmama i kolima u izvođenju solista. Program je završen pesmom Trisvjatoje u izvođenju crkvenog hora iz Topolovnika.

Dvočasovnim programom prikazana je sva lepota, raznolikost i bogatstvo folklorne umetnosti, kao i bogati stvaralački duh našeg naroda i koreografskih stvaralaca. Po završetku programa razvilo se veliko narodno kolo a orkestar Zorana Zarića svirao je humanitarnu igranku. Razigranom kolu koje su poveli učesnici u narodnoj nošnji priključio se veliki broj posetioca manifestacije, pa se kolo razvilo po celom poligonu. Veselo i šareno kako i dolikuje najvećem Hrišćanskom prazniku.

(TOVG / Foto: Privatna arhiva)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker