OGOLJENO SREBRNO JEZERO: Razvoj turizma zasnovan isključivo na što većoj zaradi pojedinaca

Okolina Srebrnog jezera svake godine postaje sve manje zelena. Razlog je razvoj turizma zasnovanog isključivo na što većoj zaradi pojedinaca.

Foto: Privatna arhiva

Turizam kao važna grana privrede ali i potencijalna pretnja po životnu sredinu bi u današnje vreme morao da podstiče očuvanje i širenje zelenih površina. Umesto toga imamo hotele koji niču na svakom koraku, ukrasne biljke i tuje na mestima isečenih stoletnih stabala, dečija igrališta koja više liče na dvorišta benzinskih pumpi i ,,MC Donalds”-a nego na porodična odmarališta u prirodi.

Sve ovo se dešava toliko brzo da odlasci na planinu, reku ili jezero počinju da gube smisao.

U želji da uvećaju svoje bogatstvo velike firme i moćni pojedinci seku, ruše i pod beton sahranjuju svaku mogućnost da se uživa u pravim prirodnim lepotama. Šetnja po šumi, planinarenje, plivanje, druženje sa porodicom i prijateljima, sve su to besplatne aktivnosti koje ne mogu da donesu veliku zaradu. Od te vrste turizma dobit mogu da imaju samo mala porodična gazdinstva koja posetiocima nude upravo to – mali prozor u seoski život.

Ipak, nove stare, velike investitore izgleda ne interesuje ništa osim da po svaku cenu ustostruče svoj profit. Na tom putu uvek stoji priroda; planine, reke, jezera, drveće, životinje, sve ono zbog čega ljudi odlučuju da svoje slobodno vreme provedu na nekom od prelepih mesta u Srbiji.

Zato umesto šuma, pešačkih staza, klupa i prirodnih plaža imamo bazene, hotele, ,,wellness & spa” centre, kvadove i druge sadržaje koji će nas, naivne potrošače ubediti da je beton mnogo lepši i svakako luksuzniji od jezera sa vidrama i polja po kojima trče divlji konji.

Tako se oko Srebrnog jezera, nekadašnjeg rečnog rukavca Dunava okruženog brdima i nekada netaknutom prirodom neprestano uzdižu novi hoteli i turistički sadržaji.

Vrhunac apsurda je naziv ,,Beli bagrem” koji ovaj prostor oko Srebrnog jezera nosi.

Hotel ,,Srebrno jezero” čija je izgradnja pre 12 godina bila prekinuta nedavno je osvanuo kao novi hotel pored obale jezera. Prema dostupnim podacima Geo Srbije zemljište na kome je izgrađen je u vlasništvu države, a pravo korišćenja ima firma Rekreaturs (Recreatours) ad.

Vrlo brzo je počela seča velikih stabala koja naravno nisu bila deo hotelskog projekta.

Građani, kao i u većini slučajeva, delom iz nezainteresovanosti, a delom iz straha ne govore ništa o ovome. Prepuštaju onim moćnijim od sebe da odlučuju umesto njih neshvatajući da im upravo tako i daju moć.

Ovako je okolina jezera izgledala kada je hotel krenuo da se gradi.

Foto: Privatna arhiva

Isečenih stabala više nema, a kakvim će ,,sadržajem” to mesto biti ispunjeno ostaje nam da pratimo u narednom periodu.

Betonske tribine na kojima su se leti meštani i posetioci sunčali, a mladi uveče okupljali i slušali muziku, popunjene su ležaljkama koje smeju da koriste isključivo gosti hotela.

Ličnost sa kojom neki internet portali povezuju ovaj i slične projekte na Srebrnom jezeru i u celoj Srbiji je biznismen Slobodan Vučićević. Iako se na internetu mogu pronaći i druga imena, tekstovi koji govore o upitnoj pozadini ovih projekata često spominju upravo njegovo ime. Takođe se spominje i vlasnik Silver Lake Resort-a, učesnik u privatizaciji preduzeća Soko Nada Štark itd.

Nedavno su čelnici Velikog Gradišta objavili da se na Srebrnom jezeru pokreće novi turističko-rekreativni kompleks samo za GEJ populaciju.

Lokacija predviđena za gradnju/Foto: Urbanpro inženjering i Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije

U pitanju je stanište strogo zaštićenih vrsta ptica koje u letnjem periodu zbog velike posećenosti jezera vreme provode na obalama koje su obuhvaćene ovim planom.

Kako će Srebrno jezero izgledati za pet, deset ili petnaest godina ostaje nam da vidimo. Jedno je sigurno, ukoliko se ne zainteresujemo za ove probleme jezero koje svetluca srebrnim sjajem izgubiće ono po čemu je dobilo ime ili se od hotela neće ni videti.

(Tpknews.com/Zeleni istok)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker