ŽESTOKI ULIČNI SUKOBI U TRSTU: Suzavac, vodeni topovi, blokada luke…, radnici i građani protiv kovid potvrda (VIDEO)

Više od 20 hiljada stanovnika Trsta protestuje zbog uvođenja kovid potvrda, a italijanska policija je suzavcem i vodenim topovima pokušala da rasterala lučke radnike i aktiviste koji su već nekoliko dana blokirali trščansku luku.

Foto: Screenshot

Trst dugo ne pamti ovakve nerede i sukobe jakih policijskih snaga sa građanima, koji su nezadovoljni odlukom vlade da se bez kovid potvrda više ne može ni na radna mesta.

Radnici luke u Trstu i stanovnici Trsta više od nedelju dana protestuju protiv uvođenju “zelene propusnice”, potvrde o vakcinaciji protiv kovida-19, koja je od 15. oktobra obavezna za sve zaposlene da bi mogli doći na posao.

Radnici luke i građani Trsta, među kojima je bilo i aktivista pokreta “No grin pas”, su nakon akcije policije, u ponedeljak, seli na zemlju i vikali da neće odustati i da je cela akcija “sramotna”.

Protesti su trajali i preko vikenda, ali su u ponedeljak uveče kulminirali i u Trst je doputovao veliki broj građana i iz mnogih drugih italijanskih gradova. Skoro ceo grad je još uvek blokiran, saobraćaj je prekinut, a slike i snimci iz trščanske luke i sa Pijace Unita ukazuju na žestoke sukobe policije i građana, među kojima ima i dece.

Radnik luke Stefano Pucer je vođa, a inače, protest u Trstu nije jedini u Italiji. Novinari koji su javljali sa lica mesta, preneli su da je u Trstu na delu urbana gerila, da su se neki zabarikadirali u ulicama i brutalno odgovaraju na policijske pozive da se raziđu.

Protest se nastavlja, a radnici luke u Trstu obećali su da će blokirati “celu Italiju” 30. oktobra ako italijanska vlada ne povuče obavezu zdravstvenog sertifikata za radnike.

Zbog blokade trščanske luke, koja je jedna od najvećih za interkontinentalni transport kontejnerske robe, ovu luku već nekoliko dana zaobilaze kompanije koje svoju robu brodovima usmeravaju prema drugim evropskim odredištima.

Lučka direkcija i političari Trsta i regije Friuli Venezija Đulija, upozoravaju da će gubici zbog blokade biti ogromni i durgoročni, jer partneri već menjaju pristanište za svoju robu koju transportuju morem.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker