PUKLA BRUKA: Savez Srba u Austriji tuži bivšeg predsednika Zorana Aleksića zbog falsifikovanja finansijskog izveštaja!

Savez Srba u Austriji saopštio je da “ni posle 13 meseci učestalih pokušaja od strane novog rukovodstva Saveza Srba u Austriji, na čelu sa presednikom Darkom Jurišićem, nije uspelo da regularno preuzmu blagajnu, finansijski izveštaj kao i svu potrebnu dokumentaciju koja je vezana za sve dosadašnje projektne radove Saveza. “

Screenshot

Zbog toga je predsedništvo Saveza Srba u Austriji odlučilo da podnese tužbu protiv starog predsedništva nadležnim organima u Austriji! U saopštenju se navodi da clanovi starog predsedništva Zoran Aleksić (predsednik), Boban Ðurić, Vladimir Čorić, Gostimir Marić i Ranka Savić-Čergic ” od septembra 2016. godine pokušavaju na sve moguće načine da opstruiše rad Saveza Srba u Austriji”, i da su za to prikupili i relevantne dokaze.

Foto Kurir Austrija

U saopštenju se dodaje da je finansijski izveštaj falsifikovan i trenutno predmet istrage austrijskih institucija. U saopštenju tvrde da je “nezakonito podizan novac sa računa Saveza”.

“Projekat koji je u ime Saveza 2015 god. napravljen a koji je bio skrivan od većine Članova Saveza od strane voda Projekta (Zoran Aleksić i Ranka Savic- Čergić) na žalost svih nas doveden je na rubu propasti! Zbog pogrešnog vođenja projekta i pogrešnih računa koje su predočene Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije (BMEIA) projekat neće biti isplaćen kao po dogovoru!

Foto Kurir Austrija

Projekat je napravljen u vrednost od 110.577,00€! Od strane Ministarstva je odobreno 30.000€, koje su trebale u 3 rate (2 po 12.000€ i jednom 6.000€) da se isplate! Međutim zbog kršenja ugovora projekta, Ministarstvo je treću ratu obustavilo, a ove isplaćene rate od po 12.000€ su još pod istragom, jer se proverava da li je ispunjen dogovor projekta i da li će se morati vratiti isplaćeni novac. To je naše poslednje saznanje, sa datumom od 26.06.2017!

Takođe iz ministarstva smo dobili saznanje u vezi projekta da su gosp. Aleksić i gosp.-a Savić-Čergić sebe sami postavili za Koordinatore ovog projekta i otud ona cifra od 13.500€ koju su na sastanku u Foralbergu u februaru 2016 izneli da samo njima može pripasti taj novac!” stoji u saopštenju.

Foto Kurir Austrija

Zamoljen da prokomentariše optužbe dobili smo i odgovor Zorana Aleksića.

“Iako konfuzno, nepovezano i neistinito, a ponajviše bajato i bahato, bilo je interesantno pročitati da su ljudi odnosno Darko Jurišić koji trenutno ničim izazavan predvodi nekolicinu nekadašnjih kolega koji su umislili da su predsedništvo Saveza Srba u Austriji uopšte i uspeli da bez advokata koji ih navodno zastupa sastave jedno saopštenje nakon 13 meseci apostrofiranog strpljenja po bilo kom pitanju.

Naravno, odabrali su standardnu srpsko-dijasporsku temu traženja „žrtve“ koja će dopuniti očigledno rada željnu kasu, a svi zajedno u tome imaju i velikog iskustva jer su sve teme za mojih 6 godina aktivnosti u njihovom okruženju svodile na večito slušanje i analizu njihove kuknjave i zapomaganja da se nema, da je teško i da matica i institucije moraju više da podrže..i…i…

Foto Kurir Austrija

Znamenitim javnim radnicima okupljenim oko Jurišica, koji je svojim ličnim integritetom stao u odbranu vaskolikog srpstva, cenjene funkcije i institucije predsednika, a posebno integrisanog poimanja prava i obaveza u okviru redovne nastave, potražujući nešto što ne pripada ni njemu ni Savezu, već instituciji koja je na trenutak pomislila da smo sposobni da odradimo nešto van domena „dobrovoljnog“ i „kulturno-sportsko-umetničko-folklornog“, upućujem sledeću poruku: Gospodo, kada svi zajedno budete sastavili moje dobrovoljno pređene kilometre koje sam dobrovoljno prešao ujedinjujući ljude koje ste zavadili-što opet pokušavate-možete biti iole u situaciji da komuniciramo na nivou argumenata.

Ako su moje prethodne aktivnosti i ja kao pojedinac, godinu nakon vašeg izbora i raspodele uloga (i mnogo više sredstava upravo u vaše organizacije i društva nego što ste uglavnom navikli) uzrok tome što ne možete da funkcionišete, onda još jednom mirne savesti i čistog obraza mogu da kažem da ste od Krovne organizacije srpskih udruženja u Austriji napravili ruglo, od sebe smejuriju, a mene i javnost od koje tražite pomoć upravo na Vidovdan ponovo podsetili da se za nas Srbe i Srpkinje sve počinje i završava se upravo na taj dan.

Foto Kurir Austrija

Zvaničan izveštaj koji će uskoro uslediti, kao i dešavanja za koja verujem da će sada biti neminovna neće ostaviti mesta za sumnju ko je i na koji način dosada opstruirao ne samo rad Saveza, nego čitavu dijasporu i njene interese. Budućnost će vam svima svakako biti itekako zahvalna pre nego što u prošlosti zauzmete mesto koje vam bez konkurencije pripada”, stoji u odgovoru koji je prosledio Aleksić”.

Darko Jurišić  nije želeo da komentariše Aleksićevu izjavu.

“izdali smo saopštenje za javnost! Ne želimo prepucavanje preko medija i samim tim ne kometarišemo ovu izjavu, jer određeni organi već rade svoj posao!”, rekao je Jurišić.

TPKNEWS/Kurir/K. A.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker