VUČIĆ DLAKU MENJA: Formira Narodni pokret za državu i kreće u borbu protiv korumpiranog SNS-a

Turneja predsednika Srbije Aleksandra Vučića po Srbiji, koja počinje u subotu iz Vranja, i najava formiranja Narodnog pokreta za državu, je Vučićeva manipulacija, put ka njegovoj ostavci na mestu predsednika SNS a sve sa ciljem da se umanji njegova odgovornost za potpisivanje novog sporazuma sa Kosovom koji već sada ruši rejting SNS i njemu lično, smatraju stručnjaci.

Foto: Tanjug

Vučić je podsetimo, početkom februara gostujući na televiziji Pink, najavio obilazak Srbije, a uoči Skupštine SNS, koja će, kako je rekao, biti održana 27. maja.

On je tada rekao da će promovisati program Srbija 2025. i otići u svaku opštinu i okrug, jer su u SNS shvatili da moraju da idu u narod i sami sve objašnjavaju.

Sada, uz obilazak Srbije i traženje podrške naroda, najavljen je i početak formiranja Narodnog pokreta za državu. Političke forme o kojoj Vučić već neko vreme priča i opisuje je kao pokret i put normalne i pristojne Srbije.

Istoričar i politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je ključ Vučićeve odluke da sada formira pokret, o kojem priča već godinu dana, u prebacivanju odgovornosti.

– On zna da je sporazum o Kosovu nepopularan i u velikom delu društva i u njegovoj partiji. Sada želi da postigne dve stvari. Prvo, da relaksira članove njegove partije i predstavi da nisu sami i da će oko njih biti širi pokret, a zapravo će tu biti sateliti SNS. Međutim, psihološki će tim ljudima biti lakše da ga slede u kosovskoj politici ako misle da nisu sami. Drugo, da sebe relaksira jer će verovatno u sledećem koraku da se povuče s mesta predsednika SNS i tu dovede neku novu Anu Brnabić, a on da bude predsenik tog pokreta. To je bitno jer predsednik SNS usmerava rad ministara i sve što bude vlada potpisala je njegova odgovornost. Ovako će imati dvostruku ogradu. Biće predsedik pokreta koji ne usmerava ništa a imaće svoju marionetu koja će voditi stranku i uraditi sve što on želi – smatra Anđelković.

Na pitanje hoće li s tim pokretom izaći na izbore, odgovara da misli da hoće.

– Rejting njegove partije se kruni. Oni su već 11 godina na vlasti i da imaju mnogo bolju politiku dosadili bi ljudima. Ovako pojavljuje se nešto novo, prepakovano a u stvari je staro. Marketinški trik da se smanji pad rejtinga i da na sledećim izborima proba da izbori pobedu – kaže Anđelković.

Politikolog Mladen Mrdalj ukazuje da je Vučić pokazao da, kada se radi o izbornim kampanjama, ništa ne prepušta slučaju i sve radi na osnovu kalkulacija zasnovanih na anketama i fokus grupama.

– Da je srećan ugledom SNS među građanima, verovatno ne bi pokrenuo preoblaćenje sopstvene partijske mašinerije u nekakav novi pokret. I poslednji izbori su pokazali da Vučić dobija značajno više podrške od SNS, ali upravo SNS vojska mu je potrebna da bi izneo svaku kampanju. Kada se te dve stvari spoje, neka vrsta preoblačenja se nameće – objašnjava on.

Prema njegovim rečima, takođe se nameće i potreba da se partijska mašina održi pod kontrolom.

– Ne bi me iznenadilo da Vučićev pokret bude krovna organizacija pod kojom će se sakriti SNS i njeni sateliti, tako da se stvori utisak da je Vučić maltene na čelu pokreta koji je opozicija i korumpiranom SNS-u koji gubi ugled među glasačima i samoubilačkoj desnoj opoziciji koja “želi rat sa NATO” – navodi on.

Upitan da li će obilazak Srbije Vučić iskoristiti za objašnjavanje narodu kosovskog sporazuma, odgovara da će Kosovo biti neizbežna tema Vučićevih nastupa.

– Ali kako neće imati ko da mu oponira nezgodnim pitanjima, odanost glasača sa juga Srbije će Vučićevom tumačenju dati legitimitet “narodnog glasa”. U sledećih godinu dana treba očekivati sve manje pominjanja SNS, novi talas “novih lica” oko Vučića, te samim tim i nastavak “faraonizacije” srpske političke scene: mitski Vučić protiv “lopuža iz SNS” i “proruskih samoubica iz desničarske opozicije” – kaže Mrdalj.

I politikolog Boban Stojanović smatra da je formiranja „narodnog pokreta za državu“ još jedna Vučićeva manipulacija kojom pokušava da se predstavi kao jedini zaštitnik Srbije i Kosova.

Prema njegovim rečima, ovo je priprema za naredne vanredne parlamentarne izbore, najverovatnije sledeće godine zajedno s lokalnim. A razlog za to vidi u najnovijim istraživanjima koja, posle prihvatanja evropskog predloga sporazuma Srbije i Kosova, pokazuju pad njegove popularnosti i rast rejtinga nacionalno-konzervativnih stranaka.

– Jedan deo njegovih pristalica je prešao na stranu nacionalnih partija i pokreta, i zato se u režimskim tabloidima Miloš Jovanović naziva Francuzom, a Zdravko Ponoš NATO generalom – kaže Stojanović.

Na pitanje hoće li turneju iskoristiti za promociju kososvkog dogovora, odgovara da Vučić mora da se svojim biračima predstavi kao jedini zaštitnik Kosova, Srbije i Srba.

– Deo Vučićevog biračkog tela otvoreno iskazuje nezadovoljstvo situacijom na Kosovu. Vučić kreće s novom kampanjom u kojoj će morati da objašnjava da on nije izdajnik i da nije ništa prodao ili potpisao. U pitanju je još jedna medijska manipulacija s ciljem da se prikriju činjenice koje stoje u prihvaćenom francusko-nemačkom sporazumu, a to je da se radi i o de fakto i de jure priznanju nezavisnosti Kosova – zaključuje Stojanović.

(Tpknews.com/Danas)

9 Komentari

 1. Očekivano…
  Ovo je samo obična izdaja SNS … i ništa više od toga.
  .Šešelj, Radikalna stranka , Toma, SNS…
  Tako da je sada sve kompletirano.
  😀😀😀
  Samo pratioci ovog portala TPKNEWS ,
  a i CEO ovaj region Istočne Srbije,
  svi relevantni i BG, i mnogi drugi mnogo ,mnogo šire…
  veoma dobro ZNAJU da taj model i komplet
  ,, ne prolazi ,, i ,, ne radi..,,
  kada je u pitanju SULTANSKI
  već više godina
  najstrožije CENZURISANI I BLOKIRANI
  TRANSEVROPSKI
  (Atlanski okean- Crno more)
  ,,KORIDOR ŽiVOTA ,,/
  ,,ZABRANJENI KORIDOR ,,
  CELOG ovog galopirajuće demografski,ekološki,ekonomski ,socijalno IZDIŠUĆEG I IZUMIRUĆEG ,,AFRIČKOG KONGO REGIONA,, Istočne Srbije ,
  koji VRAĆA Republiku Srbiju na CENTRALNU GEOSAOBAĆAJNU ,
  A TIME I NACENTRALNU GEOEKONOMSKU POZICIJU ,
  NA BALKANU I U JUGOISTOČNOJ EVROPI .🇷🇸
  I čije ime NIKADA I NIGDE
  NE SME DA IZGOVORI…😀😀😀
  Pa ni u CELOM ovom regionu Istočne Srbije i SAOBRAĆAJNO- EKONOMSKOM PROSTORU OVOG
  TRANSEVROPSKOG KORIDORA
  (Atlanski okean-Crno more) (Braničevski,Podunavski , Borski ,Zaječarski okrug… 16 opština i gradova) …
  Jer odlično ZNA da ceo SNS u ovom KZDIŠUĆEM I IZUMIRUĆM
  regionu istočne Srbije…
  u stvari POTPUNO PODRŽAVA ovaj GEOSTRATEŠKI TRANSKONTINENTALNI KORIDOR Republike Srbije 🇷🇸…
  i ,,KORIDOR ŽIVOTA,,
  CELOG ovog regiona Istočne Srbije…
  Jer se oni NISU RODILI KAO NAPREDNJACI..😀.
  A i direktno i temeljno su edukovani ..
  i da su :
  SVE vlasti veoma važne…
  ALI PROLAZNE .
  A da su GEOSTRATEŠKI KORIDORI …VEČNI.
  I TU NEMA ZABORAVA.😀
  Ima samo BUĐENJA IZ SNA.
  I zato :
  Dobro jutro ….
  svim SNS- ovcima i CELOM ovom regionu Republike Srbije 🇷🇸.
  😀
  A znaju i da psi laju…
  ali karavani prolaze…KORIDORIMA.
  I pozdrav iz 🚞…
  A za sve info, o ,,KORIDORU ŽIVOTA,,.. : Javna Facebook društvena grupa :AUTOPUT ISTOČNE SRBIJE
  (sa više od 3.500 stalnih i javnih članova i desetinama Yputa većim brojem posetilaca ..😉 Odjava .
  Kraj

 2. Da je hteo da se bori protiv korupcije i lopovluka uradio bi to za ovih 10 godina što je na vlasti. Sve lopove je on postavio i omogućio im je da kradu a sad odjednom je preko noći postao pošten. Kakve je lopuže na vlasti u braničevskom okrugu podržavao i podržava najbolje zna narod kog su ojadili. Ovo je još jedna Vučićeva laž za koju se nada da će narod da proguta. A ti narode ako si rešio da izumreš slobodno se povedi za lakrdijašem kao ovce koje dobrovoljno idu na klanje.

 3. A ko će sada plaćati botove da mu tapšu, skandiraju i čine većinu kada su to sve časni i pošteni članovi SNS. Ko će sada štititi predsednike Opština Kučevo, Petrovac, Golubac, Kostolac, Požarevac… Pa on će se sada odjednom boriti protiv njih. Da li je to narod dobio blagoslov da uzme motke u ruke? Neka mi neko odgovori pošto mi ništa jasno nije. Do juče krao sa njima, preko noći doživeo prosvetljenje i postao pošten. Da ga nije patrijarh raspalio kandilom?

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker