U SRCU SRBIJE PROMOVISAN SPORT I ZDRAVLJE: Dejan Nestorović o Međunarodnom danu fizičke aktivnosti u Kragujevcu (FOTO)

Institut za javno zdravlje Kragujevac u saradnji sa Sportsko-privrednim društvom (SPD) Radnički i brojnim partnerskim organizacijama obeležio je 10. maja 2024. godine Svetski dan fizičke aktivnosti.

Foto: Promo

Svake godine, pod sloganom „Kretanjem do zdravlja“, obeležava se Međunarodni dan fizičke aktivnosti, u sklopu globalne inicijative koju zemlje članice Svetske zdravstvene organizacije (SZO) sprovode od 2002. godine u cilju promovisanja fizičke aktivnosti, kao važnog resursa za očuvanje i unapređenje zdravlja kroz promociju zdravih stilova života.

Ova inicijativa je pokrenuta nakon objavljivanja Izveštaja o svetskom zdravlju, u kome je istaknuto da fizička neaktivnost, uz nepravilnu ishranu i upotrebu psihoaktivnih supstanci, predstavlja jedan od glavnih faktora rizika koji doprinosi globalnom oboljevanju i umiranju od hroničnih nezaraznih bolesti poput bolesti srca i krvnih sudova, dijabetesa, različitih karcinoma i respiratornih oboljenja, koja u velikoj meri mogu biti sprečena, a njihove posledice ublažene promenom načina života.

Centralna manifestacija je održana 10. maja 2024. godine na novom Trgu vojvode Radomira Putnika i obilovala je brojnim zdravstveno-vaspitnim i sportskim aktivnostima namenjenih deci, mladima, ali i opštoj populaciji i populaciji starijih.

Čitav događaj su predvodili Milica Đurđević Stamenkovski iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Tomislav Žigmanov iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, kao i predstavnici zdravstvenih ustanova, ustanova socijalne zaštite i sportskih oraganizacija. Prisustvovali su istaknuti sportisti Kragujevca, članovi SPD Radnički sa svojim timovima, predstavnici nevladinog sektora, najmlađi sugrađani iz većeg broja predškolskih i školskih ustanova, kao i studentska populacija.

Međunarodni dan fizičke aktivnosti proslavljen je na spektakularan način pod okriljem Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

– Ova manifestacija, koja je održana u samom srcu Srbije, nije samo obeležila dan posvećen fizičkoj aktivnosti, već je simbol promocije zdravih stilova života – kaže za TPK NEWS Dejan Nestorović, koordinator za Međunarodni dan fizičke aktivnosti i dodaje da je događaj prošao s
puno adrenalina i jako inspirativno.

Profesorka socijalne medicine i načelnica Centra za promociju prof. dr Ivana Simić Vukomanović, pomoćnik direktora Instituta prof. Sanja Kocić, prof. dr Svetlana Radević dale su svojim neprocenjivim znanjem pečat ovoj manifestaciji, koja je pored sportskog imala i edukatvno-zdravstveni i vaspitni karakter.

Manifestacija Međunarodnog dana fizičke aktivnosti u Kragujevcu biće tradicionalna pošto je i zvanično uključena u gradske Đurđevdanske svečanosti.

– Ovaj dan je bio prilika za sve građane da se aktivno uključe u sportske aktivnosti. Redovna fizička aktivnosti je važna za očuvanje zdravlja – poručuje Dejan Nestorović.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker