VIŠEGODIŠNJA PRAKSA: U Požarevcu, dobiti javnu nabavku bez “dobre veze”, nemoguća misija!

Prema dostupnim podacima i analizama ukupan broj javnih nabavki u Požarevcu sa samo jednim ponuđačem u protekloj godini je na nivou od čak 64%. Taj procenat drastično raste kada su u pitanju najveće javne nabavke, jer kod 10 najvećih javnih nabavki u protekloj godini u čak 9 slučajeva je učestvovao samo jedan ponuđač, navode u saopštenju Stranka slobode i pravde Požarevac koje prenosimo u celosti:

Foto: SSP Požarevac

– Nameće se pitanje zbog čega lokalni privrednici i pored jako niske privredne aktivnosti u gradu ne pokazuju interesovanje za učešće u ovim postupcima, iako su požarevačka javna preduzeća i ustanove u protekloj godini realizovala javne nabavke u vrednosti od 763 miliona dinara.

Očigledno je da je višegodišnja praksa dodeljivanja poslova istim preduzećima uticala na percepciju građana i lokalnih privrednika da su javne nabavke izvor korupcije i da se javna nabavka ne može dobiti bez “dobre veze”, tako da danas privrednici u Požarevcu smatrajući da nemaju nikakvih šansi ne žele ni da učestvuju u ovim postupcima, pa im čak i sastavljanje konkursne dokumentacije predstavlja samo bespotreban trošak, jer je njihova jedina uloga da stvaraju privid konkurentnosti javnih nabavki.

Posledice ovakve prakse su višestruke, a na gubitku su i građani i lokalna privreda. Novcem građana plaćaju se često neshvatljivo visoke cene, pa tako na primer svake godine novogodišnju rasvetu plaćamo između 50.000 i 100.000 evra, par novih klupa i stabala u Sunčanom parku platili smo 250.000 evra, veštačku travu na fudbalskom terenu 500.000 evra, dok ćemo rekonstrukciju bazena verovatno platiti predviđenih 2,5 miliona evra.

Gubitak se ogleda i u tome što je kvalitet radova diskutabilan, rokovi se najčešće ne poštuju, novac se neretko troši na potpuno bespotrebne projekte koji se „crtaju“ za nekoga, a stepen korupcije je u stalnom porastu.

Praksom svođenja sistema javnih nabavki na „dil“ i neposrednu pogodbu gube se i drugi efekti koje bi ovaj sistem trebalo da proizvede, poput rasta privredne aktivnosti i otvaranja novih radnih mesta na lokalu, a time i povećanja budžetskih prihoda.

Imamo „Plan za Požarevac“ koji već tri godine predstavljamo našim sugrađanima.

GO SSP Požarevac garantuje bespoštednu borbu protiv korupcije, strogonamensko korišćenje budžetskih sredstava, osnivanje posebnog odeljenja za javne nabavke i redovnu reviziju korišćenja budžetskih sredstava – , poručuju u saopštenju iz GO SSP Požarevac.

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Na djelu je organizovana pljacka grada prijeko JP na cije celo je direktore pistavljao koordinator, bez dogovora sa gradinacelnikom, zbog cega njih dvojica ne govore dvije godine. Šema pljacke je sljedeca: JP obezbijede pare za investicije preko grada, direktori Toplifikacije, Komunalnog i Vodovoda raspisuju JN po instrukcijama izvjesnog Adama, covijeka za vezu koordinatora, a posao dobijaju firme koje odredi koordinator. Svi budu namireni, grad opljackan a preduzeca propala. Direktori kupili stanove, vikendice, auta, svalerke i sve sto im pripada, a beogradjani od najobičnijih klošara postali baje. Sta kazete na to Požarevčani?

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker