MOMČILO MOČE VELJKOVIĆ (1961-2022): Godinu dana od odlazka jednog hrabrog novinara i večitog otporaša

Na današnji dan, 19. februara, pre godinu dana, preminuo je naš kolega iz Požarevca, Momčilo Moče Veljković (1961–2022), autor brojnih tekstova portala TPKNEWS, Informera i dugogodišnji dopisnik lista Danas.

Momčilo Veljković

Moče je bio hrabar i uporan novinar. Pisao je za naš portal i uvek bio dobar kolega novinarima iz raznih redakcija kojima je u vreme strahovlade familije Milošević, ali i kasnije, Požarevac bio važno i inspirativno mesto za pisanje.

Uvek je išao tragom svog pređašnjeg angažmana u pokretu Otpor, u vreme borbe sa režimom Slobodana Miloševića. Kako su isticali njegovi saborci, to ga je najviše i obeležilo, ruku pod ruku sa svojim bratom Miletom Veljkovićem, takođe novinarom, koji je tragično stradao u teškoj saobraćajnoj nesreći, 2008. godine, zajedno sa njihovim saborcem u Otporu Radojkom Lukovićem i Aleksandrom Mitrovićem.

Momčilo, Radojko Luković i Nebojša Sokolović su članovi Otpora koje su u Požarevcu bili veoma aktivni, i zbog toga su ih brutalno pretukli prijatelji Marka Miloševića. Veći deo javnosti u Srbiji Veljkovića pamti po tim dešavanjima od 2. maja 2000. godine, ali i po prethodnim aktivnostima u Požarevcu, koje su ubrzale slom režima Slobodana Miloševića.

Da podsetimo, tadašnji požarevački otporaši su danima sprovodili akcije protiv familije Milošević, a naročito protiv gradnje takozvanog zabavnog parka Bambilend, za koje Marko Milošević nije imao nikakve dozvole.

Odmah nakon napada Miloševićevog obezbeđenja na njih, oni su i uhapšeni, da bi ih pustili 8. maja, ali samo na nekoliko sati. Tada su Luković i Sokolović prebačeni u CZ, dok je Veljković boravio u Okružnom zatvoru u Požarevcu sve do 30. juna, kad su pušteni.

Jedna od akcija otporaša iz Požarevca, godinu dana kasnije, koja je posebno zapamćena, jeste pokušaj posete bivšem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, koji se tada nalazio u pritvoru u Centralnom zatvoru, pre izručenja Haškom sudu. Veljković, Luković i Sokolović hteli su tada da uruče Miloševiću prigodan poklon „da bi njega i javno mnjenje podsetili na događaje“ od pre godinu dana kad su brutalno pretučeni.

Otporaši su poneli i slike pretučenog Lukovića s natpisom „Ovo je lice Srbije“, koji je 2000. godine lepljen kao plakat. Dolaskom u posetu Miloševiću Otpor je želeo da pokaže da su svi građani jednaki pred zakonom i da je pravda spora, ali dostižna.

Našeg kolegu Momčila je to zauvek obeležilo, a njegov novinarski rad, posebno u oblasti kulture i na polju rasvetljavanja kriminalnih dela, neće biti zaboravljen.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker