DA LI JE OVO NAJBOLESNIJE SAOPŠTENJE DO SAD: Predsedniče, pukovnik Vulin treba hitno na posmatranje!

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je nacrt skandaloznog zakona o unutrašnjim poslovima povučen, na insistiranje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: MUP

Svakako da je dobra vest što zakon koji je na ivici kriminalnog neće proći, ali samo saopštenje ministra policije u kojem obaveštava javnost o povlaćenju zakona najblaže rečeno zvuči zastrašujuće i morbidno.

U njemu ministar unutrašnjih poslova duboko uznemirava javnost tako što ili otkriva način rada i saznanja srpskih obaveštajnih službi ili gradi tradicionalni izmišljeni narativ o ugroženosti Srbije od strane velikih zapadnih sila.

Osim toga, ministar Vulin ponovo “kotrlja glave” po ulicama Beograda, kao da mu mučne scene iz Ritopeka nisu zadovoljile glad za krvlju.

Ovako glase uvodni delovi saopštenja:

PREDSEDNIKOVA JE UVEK POSLEDNJA

“Sagledavajući sve činjenice, predsednik Vučić me je zamolio da Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povučem iz procedure. Predsednička se ne poriče, i ja ću to uraditi. Ovo je moj lični poraz i ja ću snositi njegove posledice, ali i ovim putem želim da upoznam javnost da ću nastaviti da se borim za bezbednu Srbiju uprkos agentima i njihovim finansijerima”, piše ministar.

Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima, kaže, povučen je, i zato ćete morati (ko?) “potražiti neki drugi razlog za krv na ulicama Beograda”.

SRPSKE GLAVE NISU BITNE

Saopštenje dalje kaže:

“Obaveštajnim radom došli smo do informacija da je nekoliko stranih zapadnih obaveštajnih službi preko svoje agenturne mreže u medijima, nevladinim organizacijama i političkim partijama izvršilo medijsku pripremu za organizaciju nasilnih protesta koji za cilj imaju destabilizaciju Srbije. Njima srpske glave nisu bitne i spremni su da ih bacaju u besmislenim sukobima”, naveo je Vulin.

UBICE I LOPOVI ĆE BITI SIGURNIJI

Ministar je dodao da bi pravno regulisanje postavljanje kamera koje bi prepoznavale lica i siluete nemerljivo pomogle policiji da rešava ubistva i najteža krivična dela, ali da je to rešenje napadnuto od „svih zapadnih nevladinih organizacija i njihovih finansijera i nalogodavaca“.

“Borbom protiv svega novog u sektoru bezbednosti, ubice i lopovi će biti malo sigurniji, a policija i građani će biti mnogo nesigurniji. Kamere koje su London učinile bezbednim napadnute su u Beogradu, ono što je dobro za građane EU označeno je kao represija za građane Srbije”, naveo je on.

ALEKSANDRE, IZVINI!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je razlog zbog koga je “zamolio ministra Vulina” da povuče nacrt zakona o unutrašnjim poslovima “formalni”, jer je, kako je rekao, ostalo šest meseci do izbora i da tako važan zakon nije dobro donositi u tom periodu.

„Ja sam kriv što se povlači nacrt zakona, izvinuo sam se Aleksandru (Vulinu). Razlog toga je što je ostalo šest meseci do izbora, i ne želim da u poslednjih šest meseci donosimo tako važne zakone“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Budimpešti, a prenosi N1.

Na pitanje da li su u pitanju pritisci, Vučić kaže da nisu.

“Što se pravite naivni, nikoga ne pitate kada svakog dana govore kako je potrebno krvoprolićem doći na vlast. To govori deo novinara, deo lažne intelektualne elite, to vam govore prvaci bivšeg režima, to su jutros govorili, a onda se, zamislite, zgražavaju kad im devojka kaže da su diletanti”, kaže on.

Rekao je da “nema pojma šta piše u tom zakonu”.

“Formalni je razlog bio zašto sam to zamolio Vulina, videćemo kakva će sudbina takvog ili sličnog nacrta biti, a takvih i sličnih do izbora neće biti”, kaže Vučić.

NAJPROBLEMATIČNIJE TAČKE NACRTA ZAKONA U UNUTRAŠNIM POSLOVIMA

Nacrt Zakona u unutrašnjim poslovima propisuje, u svom Članu 118, „upotrebu sredstava prinude prema grupi lica“ i navodi se da je službeno lice ovlašćeno da izda naređenje grupi ljudi da se raziđe ako su se protivpravno okupili, ili se protivpravno ponaša ili svojim ponašanjem može da izazove nasilјe ili narušavanje javnog reda i mira.

Prema sada povučenom Nacrtu, 11 različitih sredstava prinude policija će moći da upotrebi protiv okupljene grupe građana ukoliko se ne raziđu nakon prvog upozorenja, piše u novom nacrtu Zakona o unutrašnjm poslovima, a među njima su konji, psi, palice, fizička snaga…

IzvorNova

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. Ne treba niko iz ove vlasti ići na posmatranje. Na posmatranje trebamo ići mi, građani Srbije, zato što sve ovo trpimo.

  2. Zašto se čudite? Pa spram naroda i vlast. Lud narod pa luda i vlast. Jer ko bira vlast? Pa narod. Pitanje je da li će se narod u Srbiji ikada dozvati pameti.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker