USPESI I PLANOVI: Ergela “Ljubičevo” iz dana u dan sve uređenija

U JP “Ljubičevo” intenzivno rade na uređenju i unapređenju ergele, čime obogaćuju turističku ponudu požarevačkog kraja.

Javno preduzeće “Ljubičevo”, u čijem sastavu se nalazi i najstarija ergela u Srbiji, intenzivno radi na uređenju ergele, koja je godinama tavorila u dugovima, zapuštena i bez dovoljno hrane za konje. Ovi problemi sada su rešeni, zahvaljujući naporima svih 27 zaposlenih, na čelu sa direktorom Mirkom Stojanovićem. “Kad sam došao na čelo ergele u martu 2015. godine, zatekao sam manje od tri tone stočne hrane, koja je bila dovoljna za samo 15 dana ishrane konja. Sad imamo zalihe za par godina unapred, tako da više nećemo dozvoliti da nam konji gladuju”, kazao je Stojanović.

Trenutno u ergeli imaju 220.000 kg hrane za konje, što je dovoljno za naredne dve i po godine. Imaju i 160.000 kg sena, dovoljno za dve godine, a za narednih godinu dana mirni su i što se tiče zaliha slame za prostirke. “Vratili smo i sve dugove, pa više ništa ne dugujemo EPS-u, bankama, osiguravajućim kućama i Robnim rezervama. Ne dugujemo ništa ni Dragoslavu Jevremoviću na ime duga zbog zakupa restorana “Ljubičin konak” i sad isplaćujemo poslednji deo, za troškove suđenja”, rekao je Stojanović.

Mirko Stojanović, direktor JP “Ljubičevo”

U ergeli su završeni radovi na rekonstrukciji trofejne sale, na gradnji velikog padoka za konje od 3.000 metara kvadratnih, sredili su trening stazu, remontovali jedan traktor, na štalama zamenili ulazna vrata, a očišćene su i divlje deponije. “Iz kruga ergele odneto je 150 kamiona šuta i raznog otpada. Očistili smo i celo naselje Ljubičevo, tako da ovde više nemamo divlje deponije”, rekao je Stojanović.

U narednih par meseci biće sređena unutrašnja priplodna štala, ofarbaće se boksevi za konje, zameniće se prozori, srediće se fasada na manježu, izgradiće se još jedan padok 100 puta 100 metara. U krugu ergele nedavno je otvoren Avantura park za decu do 12 godina, uskoro se otvara i trim staza sa teretanom, a počeće i izgradnja najvećeg lavirinta na Balkanu. “Otvaranje Avantura parka značajno je povećalo posete ergeli. Kad krene školska godina, verujemo da će posete biti brojne, jer imamo mnogo zanimljivih sadržaja za najmlađe”, rekao je Stojanović.

Konji u ergeli “Ljubičevo”

U ergeli trenutno ima 50 konja, od kojih je sedam trkačkih – pet dvogodaca i dva starija grla. Dva mlada konja nedavno su postigla dobar uspeh na beogradskom hipodromu, Grlo “Rojal word” pobedilo je na listed trci za dvogoda grla, a drugo naše grlo bilo je četvrto, što je izuzetan uspeh. “Grlo “Rojal vord” uvežeon je iz Nemačke u oktobru prošle godine i to je prvi uvoz ergele u poslednjih 28 godina. Nadam se da će ubuduće biti još takvih uvoza i da će naša grla osvajati najpoznatije trke”, istakao je Stojanović.

FARKAD I KAJZER

U ergeli “Ljubičevo” više nema njenih najpoznatijih konja. Kajzer je ustupljen Konjičkom društvu “Knez Mihailo”, a Farkad je uginuo 2014. godine. “Nadamo se da će i naša mlada grla dostići njihovu slavu. Problem nam je samo što nemamo dovoljno jahača i taj problem ostoji u celoj našoj zemlji”, rekao je Stojanović.

“LJUBIČIN KONAT”

Preko puta ergele nalazi se i restoran “Ljubičin konak”, koji pripada JP “Ljubičevo”. On je izvesno vreme bio van funkcije, ali je dobio novog zakupca. Posle radova na njegovom renoviranju, koji su u toku, prve goste primiće 15. avgusta.

TPKNEWS/M.Veljković

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker