POČINJE MASOVNO UBIJANJE STOKE: U Požarevcu vanredna situacija zbog afričke kuge svinja

Afrička kuga svinja poremetila je tržišne tokove, debele svinje se kolju pre roka, svinjokolj je na individualnim gazdinstvima počeo u avgustu, kako bi se meso pre nego što zaraza stigne, sklonilo u zamrzivače.

Foto: Ilustracija/gaonconnection.com

Tako je na teritoriji Požarevca danas po preporuci Uprave za veterinu uvedena vanredna situacija zbog afričke kuge svinja, saopštili su nadležni iz Štaba za vanredne situacije.

Ovakva odluka doneta je imajući u vidu trenutnu epizootiološku situaciju na teritoriji Braničevskog upravnog okruga i grada Požarevca, a u vezi sa pojavom virusa afričke kuge svinja.

– U gradu Požarevcu se već mesecima sprovode mere za sprečavanje i iskorenjavanje bolesti. Međutim, trenutno nije moguće na lokalnom nivou obezbediti dovoljne kapacitete u ljudstvu, opremi, vozilima i tehničkim sredstvima koji su neophodni za izvršenje svih mera u najkraćem roku – , navode nadležni.

Prema podacima Uprave za veterinu od početka godine na području Požarevca jedanaest naselja proglašena su zaraženim područjem – Trnjane, Maruljevac, Poljana, Prugovo, Ćirilovac, Petka, Živica, Dubravica, Batovac, Ostrovo i Kasidol.

Od 1. juna zaraza divljih svinja je proglašena u lovištu Sopotska kosa na teritoriji Požarevca.

Inače, Braničevski okrug prednjači po zarazi domaćih svinja. Osim u Požarevcu još u četiri opštine proglašena je zaraza afričkom kugom. U opštini Žagubica u osam sela, u opštini Žabari šest naselja proglašeno je zaraženim i ugroženim područjem, u opštini Malo Crniće zaraza je zabeležena u pet naselja, dok je na teritoriji Petrovca na Mlavi ova bolest svinja zahvatila tri sela od početka godine.

(Tpknews.com/Grad Požarevac)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker