PROGLAS POKRETA “JASNO I GLASNO”: “Požarevačka spalionica” dobar predložak za politički triler!

Pokret “Jasno i glasno” Požarevac nakon jučerašnjeg saopštenja izdao je danas i proglas u kome je postavio pitanja za gradsku upravu i čelnike Grada Požarevca u pogledu postrojenja koje gradi korejski investitor Elias-Eco DOO.

Spalionica/Foto: Privatna arhiva

Ujedno, uputili su i poziv civilnim i drugim organizacijama i građanima da se pridruže kampanji traganja za odgovorima, otkrivanju zloupotreba i sprečavanju najavljene prenamene postrojenja koje gradi korejski investitor Elias-Eco u spalionicu opasnog otpada.

Ovaj pokret pita gradonačelnika, Sašu Pavlovića, kakav je bio njegov stav prilikom potpisivanja memoranduma sa korejskom firmom o nameri gradnje spalionice opasnog otpada, koju je potpisao Bane Spasović, a koga je tada zamenjivao? Da li je tada bio upoznat kao gradski čelnik sa zabranom gradnje na datoj lokaciji i potencijalnoj štetnosti ovakvog postrojenja po sredinu i zdravlje građana?

Između ostalog pokret „Jasno i glasno“ zahtevaju od gradonačelnika Požarevca Saše Pavlovića da iznese konkretna imena ljudi koji zastupaju ideju prenamene fabrike solarnih panela u spalionicu opasnog otpada i iznese da li je postupak prenamene započeo.

Sašu Filipovića, funkcionera SNS, koji je prodao parcelu korejskoj kompaniji, pokret pita od koga je kupio zemljište, za koliku kupoprodajnu cenu i po kojoj ceni je prodao investitoru, ocenjujući da taj podatak ne treba da bude zaštićen, jer Filipović nije samo privatno lice, već i visoki funkcioner.

Za nadležne i stručne službe Grada pitanje je sledeće: da li će dogovorena gradnja brze saobraćajnice na Dunavskoj magistrali uticati na cene okolnog zemljišta, pa tako i navedene parcele, za slučaj da investitor “pod pritiskom Grada” odluči da ne otvori komercijalni objekat?

Pitanje za odgovornog projektanta, Oliveru D. Mitrović i firmu koja je projekat izradila, Prodeco DOO, glasi: da li je projekat rađen za fabriku solarnih panela, prodaju solarnih panela ili spalionicu opasnog otpada? Ukoliko je reč o prve dve namene, da li je moguća njegova prenamena u spalionicu opasnog otpada?

Za objekat koje namene je građevinska dozvola data, pitaju Odeljenje za urbanizam grada Požarevca.

Pokret “Jasno i glasno” veruje da je slučaj “požarevačke spalionice” dobar predložak za politički triler, međutim, kako se ne radi o projekciji na velikom platnu, već o životu i zdravlju Požarevljana, izazivanju panike i uznemirenosti kod građana stalnim oprečnim informacijama.

– Kako postoje sumnje o sukobu interesa, trgovini uticajem, o prevari i obmani građana i građanskih organizacija, kao i mogućim delima protiv životne sredine i zdravlja, smatramo da je potrebno napraviti široki front saradnje i borbe da se dođe do istine, isprate tokovi novca i finansijskih interesa, istraže i otkriju moguće zloupotrebe i nezakonita postupanja vlasti i investitora, kao i spreči moguća i nagoveštena prenamena objekta koji je u izgradnji. Stoga pozivamo sve civilne i druge organizacije i pojedince da nam se jave i pridruže u traganju za odgovorima i odgovornima, kao i radi sprečavanja puštanja u pogon spalionice opasnog otpada – navode u proglasu.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker