POŽAREVAC: U Galeriji savremene umetnosti svečano otvorena „Taktilna izložba“ (FOTO)

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, u petak 21. oktobar, svečano otvorena „Taktilna izložba“ – izložba na kojoj je sve dostupno na dodir.

u-dodiru-sa-kulturom

U prepunoj galeriji, posetioci su imali prilike da osete umetnost pod svojim prstima, jer su svi eksponati kulturnog nasleđa požarevačkog kraja kao i radovi samostalnih umetnika iz Braničevskog okruga bili dostupni na dodir. Preko 50 umetničkih predmeta, muzejskih replika i radova štampanih na fuser papiru, omogućili su kako slepima tako videćima da sa povezom preko očiju uživaju u izložbi.

u-dodiru-sa-kulturom-1

Sama izložba organizovana je povodom Svetskog dana slepih – Dana belog štapa, kao finalni rezultat projekta “Dizajn za slepe” koji realizuje neformalna grupa Art Hub sa partnerima Art Distriktom iz Požarevca, Međuopštinskim savezom slepih u Požarevcu i Narodnim muzejom u Požarevcu, a koji se sufinansira kroz projekat “Mladi su zakon” Ministarstva omladine i sporta uz podršku resurs centra Omladine JAZAS-a Požarevac.

u-dodiru-sa-kulturom-2

Cilj izložbe je da se ranjive grupe, a pre svega slepa i slabovida lica aktivno uključe u kulturni život grada kroz inkluzivne programe institucija kulture, nudeći nove kulturne sadržaje koji se mogu doživeti i drugim čulima a ne samo vizuelno.

u-dodiru-sa-kulturom-3

Na samom otvaranju kustos Galerije Marina Radosavljević pozdravila je sve posetioce, napominjujući zajedničku saradnju tokom čitavog projekta „Dizajn za slepe“ kroz održani seminar, kreativne radionice i stručnu podršku koju je Muzej obezbedio.

u-dodiru-sa-kulturom-4

Kustos Taktilne izložbe Julija Bašić i koordinator projekta bliže je upoznala javnost sa konceptom izložbe i mogućnostima da se i drugi sadržaji kulture približe ranjivim grupama.

Ispred Narodnog muzeja u Požarevcu prisutnima se obratila Milena Smiljković, član Upravnog odbora Muzeja, koja je istakla da je po prvi put na izložbi ovakvog karaktera i da su takve inicijative u kulturi preko potrebne.

u-dodiru-sa-kulturom-5

Predsednik M.O. slepih u Požarevcu Božidar Bojković, prisutnima je najavio putovanje ove Taktilne izložbe i u druge gradove Srbije, te da će i druga slepa lica imati prilike da je osete i još bliže se upoznaju sa požarevačkim nasleđem i umetnošću.

Izložbu je svečano otvorio član gradskog veća za nevladina udruženja i kulturu, Dejan Krstić koji je istakao inovativnost mladog udruženja Art Distrikt i ideje koje oni nude a koje su gradu za razvoj kulture od velikog značaja.
O projektu Ministarstva omladine i sporta „Mladi su zakon“ i uspehu projekta „Dizajn za slepe“ govorio je menadžer projekta „Mladi su zakon za Braničevski i Podunavski okrug“ Zoran Jović.

u-dodiru-sa-kulturom-6

Ceo događaj je ispraćen velikom zainteresovanošću slepih i slabovidih lica, koji su pored legendi ispisanih na Brajevom pismu, imali prilike da uz ličnu asistenciju vodiča galerije i volontera upoznaju postavku.

u-dodiru-sa-kulturom-7

Prema rečima kustosa izložbe Julije Bašić, „Taktilna izložba“ treba da služi kao podsticaj svim radnicima u kulturi da je moguće interpretirati umetničke sadržaje na nove načine a koji su bliži potrebama ranjivih grupa: „Kultura je za sve. Samo je nekome pristupačnija više a nekome manje. Na nama je da ponudimo svima, kroz nove mogućnosti i nove vidove interpretacija, do ponudimo čitav doživljaj, a ne samo faktografiju i informacije koje se brzo zaboravljaju“.

u-dodiru-sa-kulturom-8

Izložba je za posetioce otvorena do 4. novembra, a ulaz je besplatan. U toku trajanja izložbe biće organizovane kreativne radionice za decu i mlade, stručna vođenja za slepa i slabovida lica i videće posetioce.

TPKNEWS

 

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker