KAKO FUNKCIONIŠE U SRBIJI: Plaćamo državi, a leče nas privatnici

Uzroci loše nege pacijenata koja je u više slučajeva dovela do kobnog ishoda leže u greškama zdravstvenog sistema, kaže novinarka Zorica Marković koja je decenijama pratila oblast zdravstva. Krivicu nadležnih vidi u tome što ne rešavaju uzroke, već samo otklanjaju posledice.

doktor

– Razvijene zemlje imaju unutrašnju i spoljašnju kontrolu lekara, a kod nas ne samo da to izostaje, već je u slučaju smrti pacijenta, na delu „zavera ćutanja“, pa gotovo niko nikada nije osuđen ako je pacijent umro zbog njegove greške. Verovatno zato što mnogi lekari rade paralelno u državnom i privatnom sektoru, i polaze od toga da i njima može slično da se desi, pa se čini sve da bi se izbeglo utvrđivanje poštovanja standarda i kodeksa lečenja – ukazuje naša sagovornica i kao dokaz da država ne vodi mnogo računa o građanima iznosi podatak da je Srbija kao poslednja u regionu tek 2013, usvojila Zakon o zaštiti prava pacijenata.

Najveći problem je, prema njenim rečima, što je u poslednjih 15-ak godina sve u Srbiji privatizovano osim zdravstva, pa građani moraju da izdvajaju za zdravstveno osiguranje, a onda dodatno plaćaju participaciju, recepte i lekove.

– Pritom smo prema stopi obolevanja od najtežih bolesti u evropskom vrhu i ta crna statistika potvrđuje nefunkcionalnost zdravstvenog sistema čak i kad je život ugrožen, ali i korupciju – tumači ona.

Teško je, smatra ona, bez sistemskih ispravki očekivati rešenje problema u Srbiji kao jednoj od zemalja s najstarijim stanovništvom u svetu, pa samim tim i velikim pritiskom pacijenata.

Naša sagovornica akcentira i nedefinisanost državnog i privatnog sektora, nepoznat Evropi, gde je precizno regulisano to pitanje.

– U Srbiji je mali broj lekara koji uz državni posao ne rade privatno, pa mnogo pacijenata dođe u državnu ustanovu, a završi u privatnim rukama. Sve češće otkrivamo da lekar pacijenta šalje kod privatnika i tamo ga dočeka, ali i da građani plate privatnom lekaru, a posle greške u lečenju krpi državni sektor. Toga nigde u svetu nema, da građani plaćaju zdravstveno osiguranje državi, a da moraju privatno da se leče i da ti privatnici rade u sivoj zoni bez fiskalnog računa, plaćanjem na ruke.

Srbija bi, kaže Marković, trebalo da prihvati sistem razvijenih zemalja, poput Švajcarske, gde država plaća usavršavanje lekara, besplatno leči trudnice, decu i najteže obolele, dok ostali pacijenti biraju jedno od više ponuđenih osiguranja i sve ide putem bankovnih računa.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker