MAŠALA: Krava Ruška u selu kod Loznice otelila tri teleta! (FOTO)

Kako kažu domaćini Daliborka i Miroslav, imali su do sada nekoliko puta blizance, ali ovo je prvi put da u štali sa 13 muznih krava, dve junice i, sada petoro teladi, imaju trojke.

telad-trojke
Miroslav i njegov sin sa telićima / Foto: S. Spajić

Krava Ruška unela je neopisivu radost u porodicu Stanković iz Kozjaka kod Loznice kada je pre tri dana na svet donela tri teleta.

– Nismo očekivali tri teleta jer to se zaista retko dešava. Ruška nam je donela puno radosti ali i veliko iznenađenje – priča Miroslav.

I seoski veterinar Branko Kikanović potvrđuje da je ovo prvi put za poslednjih deset godina da je neka krava u ovom i nekoliko okolnih sela otelila trojke.

– Ni stariji meštani se nesećaju da se skorije ovako nešto desilo. Statistika kod nas pokazuje da jedna od hiljadu krava oteli trojke. Miroslav je dugogodišnji stočar i ozbiljno se bavi time, a njegova Ruška se već bliznila, imala je genetskih potencijala i, eto, desilo se da oteli dva ženska i jedno muško tele – priča veterinar Branko.

telici-trojke
Daliborka i Miroslav / Foto: S. Spajić

Stankovići su se u Kozjak doselili iz Zenice 2000. godine, posle rata u BiH. Kupili su vikendicu od 24 kvadrata i nešto manje od osam ari placa. U međuvremenu su prodali kuću i parcelu u zavičaju za 46 hiljada konvertibilnih maraka, a, kako ponosno kaže Miroslav, danas toliko vredi samo njihova stoka, bez štala i drugih objekata.

– Vredno smo radili pa smo i imanje proširili na 2,5 hektara. Kada je bila poplava pre dve godine, dobili smo sadnice kupina i ove godine, pošto je cena bila 25 dinara po kilogramu, sav rod sam pretvorio u vino. Imamo troje dece i trudimo se da živimo pristojno. Proizvodimo mleko i sir, gajimo svinje, a pravimo i dimljeni sir kačkavalj. Sada se dogovaramo kakva imena da damo teladima, a s radošću primamo ljude koji dolaze da ih vide. Sva tri teleta su jaka, dobro jedu, što nas raduje jer to znači da su zdravi – zadovoljan je Miroslav.

TPKNEWS/Alo!

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker