POSLE VIŠE OD GODINU I PO DANA: U Požarevcu konačno počela da radi automatska stanica za merenje aero-zagađenja

Posle više od godinu i po dana, konačno je počela da radi automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha, koju je lokalna samouprava još u septembru 2020. kupila za 20 miliona dinara. Rok za postavljanje stanice je bio tri meseca od zaključenja ugovora o kupovini…

Automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha

Sada ova stanica radi, ali će se rezultati merenja tek narednih dana naći na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine. Kako je u međuvremenu saopšteno iz požarevačke Gradske uprave, postavljanje je najpre kasnilo jer javna nabavka nije obuhvatila izgradnju temelja, što je naknadno urađeno, a potom su razlog za odlaganje bile niske temperature.

Merna stanica je, inače, postavljena na uglu ulica Radomira Milenića Rusa i Dositejeve, jer je procenjeno da se u tom delu, uz gust saobraćaj, nalazi i veliki broj aktivnih dimnjaka. Ekološka udruženja su, međutim, tvrdila da je u centru grada većina stambenih zgrada priključena na toplovod, a i na pomenutoj raskrsnici se ukrštaju dve jednosmerne ulice…

Ipak, ništa se nije promenilo, pa će automatska merna stanica očitavati podatke o koncentraciji sumpor-dioksida, azotovih oksida, ugljen-monoksida i suspendovanih čestica PM 10, PM 2,5 i PM 1, koje sadrže mešavinu čvrstih čestica dima, čađi, prašine i kiseline, uz prisustvo teških metala poput olova, arsena, kadmijuma i nikla, a nastaju kombinovanim uticajem grejanja, saobraćaja i industrije.

Tokom poslednjih meseci, Požarevljani su se o kvalitetu vazduha informisali posredstvom senzora koje su postavili Beogradska otvorena škola i udruženja “Sova”.

Njihovi podaci su često pokazivali zagađenje, koje u najvećoj meri izazivaju individualna ložišta, kao i gust saobraćaj motornih vozila.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker