POSLE POŽAREVAČKIH UČENIKA? Nastavlja se crni niz zaražavanja dece salmonelom na rekreativnoj nastavi i ekskurzijama širom Srbije

Užasni niz zaražavanja po život opasnom salmonelom na rekreativnoj nastavi i ekskurziji počeo je 26. maja, i nastavio se i ovih dana.

Da podsetimo, od 80 učenika IV razreda osnovne škole “Vuk Karadžić” u Požarevcu, koji su zajedno sa svojim učiteljima bili na ekskurziji u Gučevu, i koji su se dva dana ranije, 31. maja, vratili sa ekskurzije, skoro kod polovine učenika, kako su tada za medije tvrdili iz ove škole, nakon što su pregledani u Domu zdravlja u Loznici potvrđen stomačni virus, i da je isključeno da je zbog loše hrane ili vode.

Međutim, kako piše Alo!, u poslednje dve nedelje čak 137 učenika iz Beograda otrovalo se u Sokobanji „zelenim ćevapima“, sumnjive princes krofne u Niškoj Banji prijavilo je 76 đaka iz Aleksandrovca, a 25 predškolaca iz Beograda na Divčibarama je doručkovalo jaja „čudnog mirisa“.

Većina mališana imala je visoku temperaturu, krvavu dijareju i povraćali su, a četvoro je zbog ozbiljne kliničke slike zadržano na bolničkom lečenju u Institutu za majku i dete.

– Zbog ozbiljne kliničke slike troje mališana je upućeno na dalje lečenje u Institut za majku i dete – rekao je za Alo! dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković“ Palilula, gde su roditelji prvo doveli svoju decu koja su se na prve simptome požalila tokom vikenda, na povratku sa trodnevne rekreativne nastave na Divčibarama.

Potvrdu ove uznemirujuće vesti Alo! je dobio i od nadležnih iz PU „Boško Buha“.

– Simptomi su počeli tri dana po povratku, a kod četvoro od 25 dece je potvrđena salmonela i oni su hospitalizovani. Za ostale čekamo rezultate. Deca su boravila u Odmaralištu „Stevan Filipović“ na Divčibarama, organizator putovanja je Centar dečjih letovališta i oporavilišta Beograd – rekli su za Alo! u PU „Boško Buha“ Palilula.

Iz Centra za dečja letovališta i oporavilišta za Alo! su, između ostalog, izjavili da je i njima u interesu da se ustanovi istina a „eventualni krivci adekvatno sankcionišu“.

U saopštenju koje je dostavljeno redakciji ovog lista a potpisala ga je Snežana Jakovljević Čkojić, upravnica Centra dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda – poslovna jedinica „Stevan Filipović“ na Divčibarama, objašnjeno je da se „svakodnevno ostavlja kontrolni uzorak pripremljenih obroka i čuva se 48 sati i u svakom trenutku moguće je ustanoviti ispravnost hrane“.

NISMO SLUŽILI KOLAČE, NI SLADOLED

– Oduvek se trudimo da deca tokom boravka kod nas budu zdrava i zbog toga nismo služili kremaste kolače, sladoled ili slične, potencijalno lako kvarljive poslastice – navedeno je u saopštenju Centra dečjih letovališta.

Deca su, kako su prethodno za medije rekli njihovi roditelji, za doručak imala „čudnu kajganu“, odnosno jelo im je nekako „drugačije mirisalo“.

U međuvremenu je i zvanično potvrđeno da je uzrok stomačnih tegoba kod 76 učenika nižih razreda Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ iz Aleksandrovca, koji su tokom vikenda, nakon ekskurzije u Nišu i Niškoj Banji pregledani i zbrinuti u Domu zdravlja, definitivno bakterija salmonela. Kako je za ovaj list rekao direktor škole Miljan Arsić, sva deca su jela princes krofne, „neka i po dve“.

ČEKAMO REZULTATE

Kako su iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd za Alo! potvrdili, u stolicama sva tri hospitalizovana deteta je u različitim laboratorijama izolovana bakterija salmonela.

(Tpknews.com/Alo!)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Užasno stanje u državi!!!
    Sve je jasno,državni sistem ne funkcioniše, odnosno mrtav je,sanitarna i veterinarska inspekcija ne rade ništa,jer su korumpirani,kao i Tužilaštvo i Policija! Šta nije jasno?
    Deo krivice pada i na određene roditelje,koji decu na ekskurzije šalju sa sendvičima iz raznih sumnjivih “restorana” brze hrane,pa ta deca dele hranu međusobno i eto epidemije!
    Takođe su krivi i “nastavnici” koji vode ekskurzije,kao i direktori koji sklapaju “dilove” sa sumnjivim “hotelijerima” i raznim ustanovama! Jer po njima,nisu bitna deca,već procenat!
    Ispravnost hrane u Srbiji je užasno lošem nivou,hrana ima pesticida (DDT,glifosfata,…),hrana je uglavnom GMO,pored toga većina hrane je bakterijološki neispravna,a sve to,zato što carina,sanitarna i veterinarska inspekcija ne rade svoj posao i ne postupaju po službenoj dužnosti i zakonima!
    Trovanje osoba je teško krivično delo i dobija se višegodišnja robija!
    A,na sve te činjenice Tužilaštvo i Policija ćute i prave se mrtvi umesto da postupaju po službenoj dužnosti i pohapse sve vlastodršce-kabadahije, tajkune-lopine i ostale nesposobne direktore državnih institucija!
    Deca običnih smrtnika idu na ekskurzije po Srbiji,dok deca vlastodržaca-kabadahija idu na “ekskurzije” po celom svetu i to u VIP statusu!
    Narode probudi se,pobiće vam decu!

    POBUNA DO SLOBODE!!!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker