LOŠA VEST ZA VOZAČE: Pored novčane kazne sledi oduzimanje vozila zbog nasilničke vožnje?

Saobraćajna policija bi konačno mogla da oduzima vozila zbog nasilničke vožnje pošto u MUP-u ozbiljno razmišljaju da uvrste ovakvu kaznu u predlogu izmena Zakona o bezbednosti u saobraćaju. Ova ideja postoji već sedam godina u MUP-u, ali još nije realizovana.

Kako piše srbijadanas.com, povod za uvođenje ovako drastičnih kazni mogla bi da bude poražavajuća statistika prema kojoj su pripadnici MUP-a od 25. do 31. januara isključili iz saobraćaja čak 38 vozača zbog nasilničke vožnje i 40 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

– Ozbiljno razmatramo ideju da kažnjavamo vinovnike nasilničke vožnje tako što ćemo im oduzimati vozila. To je možda i jedini način da im konačno stanemo na put. Pored toga, razmišljamo i da povećamo kaznu zatvora, novčane kazne i broj negativnih bodova – ističu u saobraćajnoj policiji.

Kako kažu, o ovim idejama koje bi mogle da se nađu u predlogu Izmena zakona o bezbednosti u saobraćaju ozbiljno će se diskutovati tokom ove nedelje.

Podsećanja radi, prema aktuelnom zakonu pod nasilničkom vožnjom smatraju se četiri situacije:

1) kada vozač dva ili više puta prođe kroz crveno svetlo i ako između dva uzastopna prolaska nije prošlo više od 10 minuta,

2) kada vozač pretiče kolone vozila preko pune linije,

3) kada vozač na putu u naselju vozi brzinom koja je za više od 90 kilometara na sat veća od dozvoljene, odnosno van naselja brzinom koja je za više od 100 kilometara na sat veća od dozvoljene,

4) kada vozač upravlja vozilom u stanju potpune alkoholisanosti, sa više od dva promila.

Zanimljivo da bi prema tom nacrtu vozilo bilo oduzimano i ako njime ne upravlja vlasnik.

Oduzeta vozila bi bila potom prodavana na aukciji, a novac uplaćivan Fondu za bezbednost saobraćaja.

Ipak, tada taj predlog nije usvojen u Skupštini, ali ni dve godine kasnije kada se, takođe, ideja o uvođenju tako drastične kazne našla u javnosti.

Podsećanja radi, Izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti u saobraćaju koji su usvojene 2018. godine uvedena je obavezna kazna zatvora za nasilničku vožnju.

Tako se vozač zbog nasilničke vožnje kažnjava zatvorom od 30 do 60 dana i novčanom kaznom u iznosu od 120.000 do 140.000 dinara ili kaznom rada u javnom interesu u trajanju od 240 do 360 sati i novčanom kaznom u iznosu od 120.000 do 140.000 dinara kazniće se vozač za nasilničku vožnju.

Pored toga, vozaču se oduzima dozvola na najmanje devet meseci i izriče 15 kaznenih poena.

Ukoliko je vozač, prilikom nasilničke vožnje, prouzrokovao saobraćajnu nezgodu, kažnjava se zatvorom od 45 do 60 dana i novčanom kaznom u iznosu od 130.000 do 150.000 dinara ili kaznom rada u javnom interesu, u trajanju od 300 do 360 sati i novčanom kaznom u iznosu od 130.000 do 150.000 dinara.

Takođe, vozaču se oduzima dozvola na najmanje 10 meseci i dodeljuje 17 negativnih poena.

(Tpknews,com/Srbija danas)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker