POJAČANA KONTROLA: Od danas obavezne zimske gume, kazna i do 200.000 dinara

Vozači u Srbiji su od danas obavezni da imaju zimske gume na sva četiri točka ako na kolovozu ima snega, leda i poledice. Kazne su od 5.000 za fizička do 200.000 dinara za pravna lica.

Lepo vreme je sudeći prema informacijama od vulkanizera, odložilo zamenu letnjih guma za zimske. Iako gužve nisu kao prethodnih godina, termini za zamenu pneumatika popunjeni u naredne tri nedelje do mesec dana.

– Poskupelo je sve, tako da su poskupele i gume i usluge, nije strašno, ima reakcije, ali ko vozi kola mora da plati zamenu guma – , navode vulkanizeri.

Zbog snega, leda i poledice na putu tokom zimskih meseci zakon o bezbednosti saobraćaja nalaže vozačima da su dužni od 1. novembra do 1. aprila da na automobilu imaju sva četiri pneumatika za zimske uslove, pre svega zbog bezbednosti.

Branko Stamatović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja objašnjava da su svojstva zimskog pneumatika mnogo bolja na temperaturama ispod sedam stepeni.

– Upravo sada treba da se koriste, na prvom mestu to je zbog prijanjanja, znatno je bolje prijanjanje i znatno je kraći zaustavni put – , dodaje Stamatović.

Pravilnik o bezbednosti saobraćaja nalaže da dubina šare ne sme da bude manja od četiri milimetra, kao i to da u automobilu moraju da budu lanci kao obavezna zimska oprema.

– Dešavalo se ranije da su sami sebe krivili što nisu zamenili gume ranije, velika je razlika sa zimskim pneumaticima – , navode vulkanizeri.

Kazne za nekorišćenje zimskih pneumatika od 5.000 za fizička do 200.000 dinara za pravna lica, a policija će već od danas kontrolisati poštovanje ovog člana Zakona.

– Kazne postoje, kazna za nekorišćenje zimskih pneumatika jeste 5.000 dinara, i saobraćajna policija kontroliše posedovanje zimskih pneumatika ali svakako na prvom mestu želimo da istaknemo iz agencije za bezbesnost saobraćaja, na koji način ta zimska guma štiti vozače i ostale učesnike u saobraćaju u zimskim uslovima – , kaže Stamatović.

A koliko je važna uloga guma za zimske uslove govori i podatak da četiri osobe poginu i 80 bude povređeno svakog meseca usled klizavog kolovoza u zimskom periodu. Stoga je važno da vozači na vreme ispoštuju zakon o bezbednosti saobraćaja.

(Tpknews.com/RTS)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker