U ZNAK PROTESTA: Poljoprivrednici sa nekoliko hiljada traktora krenuli na Brisel

Poljoprivrednici iz severnog belgijskog regiona Flandrije dovezli su danas nekoliko hiljada traktora u Brisel kako bi izrazili protest zbog novog vladinog plana da se ograniči emisija azota.

Farmeri su traktorima u znak protesta krenuli u brisel/Foto: Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Lokalna policija procenila je da se na ulicama Brisela nalazi oko 2.700 traktora, a parole poput “ponosan sam što sam farmer” oslikavaju gnev poljoprivrednika, preneo je Rojters.

“Sporazum o azotu kakav je sada izazvaće socio-ekonomski pokolj”, poručile su poljoprivredne organizacije u zajedničkom saopštenju.

Učesnica protesta Lin Engelen rekla je da su poljoprivrednici uvereni da “nešto mora da se promeni po pitanju azota, ali poljoprivredni sektor ne bi trebalo da se tretira drugačije od industrijskog sektora”.

Britanska novinska agencija navodi da relativno veliki broj grla stoke i velika upotreba đubriva, zatim, saobraćaj i građevinarstvo, doveli su do toga da nivoi azota u vazduhu i vodi u Belgiji i Holandiji budu viši od propisa EU i to ugrožava životnu sredinu.

Planirani vladin potez za ograničavanje emisija u Flandriji izazvao je krizu unutar flamanske regionalne vlade koja nije rešena tokom 16 sati debate ranije ove nedelje.

Belgijski mediji preneli su da šef flandrijski vlade Žan Žambon želi da se odluka donese do kraja vikenda.

U Holandiji, poljoprivrednici su odbili da sarađuju sa vladom po pitanju ograničenja emisija azota, što bi značajno smanjilo broj grla stoke u zemlji.

(Tpknews.com/Tanjug)

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker