GLASANJE ZA 48 DANA: Određen tačan datum održavanja izbora u Srbiji

Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji biće održani u nedelju 21. juna, odlučeno je danas nakon sastanka predsednika države Aleksandra Vučića sa predstavnicima političkih stranaka.

Foto: M. M.

Podsetimo, izbori su trebali prvobitno da budu održani 26. aprila, ali su odloženi zbog epidemije korona virusa.

Kako saznaje “Blic”, još jedna novost je usvojena na sastanku Vučića i predstavnika političkih stranaka koje su najavile učešće na izborima. Potpisi građana neophodni za izbrone liste će se overavati i u opštini, a ne samo kod notara kao što je do sada bio slučaj.

Tako se praktično skraćuje trajanje čitavog procesa budući da je ograničen broj notara.

– U sredu će biti ukinuto vanredno stanje u Srbiji. Što se izbora tiče, prihvatili smo ideju nekih političkih stranaka da izbori ne budu 14. već 21. juna. Reč je o parlamentarnim i lokalnim izborima – rekao je nakon sastanka Aleksandar Vučić.

U igri su bile dve opcije.

– Neki su želeli da izbori budu u avgustu, ali uglavnom zbog potpisa. Većina ljudi iz vlasti je htela da budu 14. juna, neki su želeli da dobiju tih sedam dana, tako da smo prihvatili da budu 21. juna. Nisu izbori igračka, izborne radnje se nastavljaju i imamo tačan propisan broj dana, samo čekamo RIK da kaže tačan broj dana. U tehničkom smislu mislim da smo imali dobar razgovor, samo što je bilo malo više politike, ali dobro, to je delotvorno.

Nekoliko tema je bilo “na stolu”.

– Razgovarali smo o svemu. Čekaćemo mišljenje lekara, epidemiologa i drugih, tako da će od stanja zdravlja nacije i nivoa epidemije zavisiti da li će biti dozvoljeno predizborno okupljanje. Posle ovog teškog vremena kroz koje smo prošli, pokušaćemo da obezbedimo demokratsku atmosferu…

Predsednik Vučić je skrenuo pažnju na jedan problem.

– Veći problemi postoje na lokalnim izborima jer je teže prikupiti potpise… Konsultovaćemo i mišljenja lekara kako da se na početku izbornog procesa obezebedi sigurno obavljanje izbornih radnji, a onda ćemo u dogovoru sa njima videti kako da postupamo u narednom periodu. Kao predsednik republike želim svim učesnicima dobru kampanju, uspeh na izbroima, želim da budu zadovoljni svojih radom i da predstave svoje planove i programe. Sve svoje saradnike u organima vlasti zamoliću da dozom toleranicije, ozbiljnosti i odgovornosti odišu u ovoj političkoj kampanji – zaključio je Vučić.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, predsednica Skupštine Maja Gojković, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, a iz redova vlasti još i Ivica Dačić (SPS) i Dragan Marković Palma (JS).

Kao predstavnici opozicije pojavili su se Miloš Jovanović (DSS), Zoran Živković (NS), Muamer Zukorlić (Stranka pravde i pomirenja), Marko Ðurišić (Srbija 21), Bojan Kostreš (LSV), Aleksandar Šapić (SPAS), Milan Stamatović (Zdrava Srbija), Ištvan i Balint Pastor (SVM), predstavnici Pokreta “1 od 5 miliona”.

Vučić: Pre bih podneo ostavku nego pristao na tehničku vladu

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je “da bi pre podneo ostavku, nego što bi pristao da se na pritisak spolja formira tehnička vlada, poručujući da se na vlast dolazi isključivo osvajanjem većine na izborima”.

Upitan za komentar otvorenog pisma koje mu je uputio Saša Janković, a u kojem zahteva da se izbori održe na jesen, kao i tehničku vladu, dok će u suprotnom, kako navodi, Vučić doživeti makedonski scenario, predsednik je rekao da veruje da neki žele da se dočepaju fotelje u vladi po svaku cenu, jer su to želeli i sa 16 odsto glasova, i sada sa duplo manje.

– Ja tu želju razumem, ali to nije demokratija. U demokratiji morate da dobijete 50+1 glas na izborima, da biste formirali vladu, a ne zato što vi to tako želite, rekao je Vučić.

Kako je rekao, ne plaši se pretnji, niti toga kako će neko nešto nasiljem da uradi, kao što neće bežati iz svoje zemlje, ni on ni njegova deca, koja, kaže, neće ni da kukaju, ni da plaču.

– Mi ćemo da se borimo u skladu sa zakonom i Ustavom, u miru. A, ko pokuša da naruši javni red i mir, u skladu sa zakonom, trebalo bi da odgovara – rekao je Vučić i dodao. – A, da maštaju da će pod pritiskom stranaca biti oformljena neka tehnička vlada pre bih sam podneo ostavku, nego što bih na tako nešto pristao. Na to nikad da pristanem neću.

(Tpknews.com/Blic)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker