POČELA VELIKA AKCIJA POLICIJE: Ko ne očisti sneg sa automobila, sledi mu velika novčana kazna

Sneg je zabeleo mnoge delove Srbije, zimski uslovi pogoršali su situaciju u saobraćaju, a osim vođenja računa o bezbednosti, vozači bi sada trebalo da pripaze i na kazne.

Foto: Shutterstock

Kada nas hladno vreme sa snegom iznenadi i temperatura za nekoliko sati padne za deset stepeni i više, kao što je danas slučaj, vozači neretko zaborave da pre uključivanja u saobraćaj moraju da otklone sneg sa svojih vozila i očiste zaleđena stakla, jer im u suprotnom, preti novčana kazna od 3.000 do 10.000 dinara.

Naime, iz Agencije za bezbednost saobraćaja poručuju da vozila koja se u saobraćaj uključe sa neočišćenim staklima ili nagomilanim snegom na krovu, ali i sa neočišćenim svetlima, retrovizorima, registarskim tablicama ili senzorima, ne samo da predstavljaju opasnost po bezbednost u saobraćaju, već je to i prekršaj.

– Neočišćeno staklo smanjuje preglednost tokom vožnje, a najugroženiji u tom slučaju su pešaci, jer ih je na taj način teško uočiti. Neočišćen sneg sa krovova automobila se usled kočenja može sručiti na vetrobransko staklo i u potpunosti zakloniti pregled vozača, što može izazvati paničnu reakciju, a samim tim i saobraćajnu nezgodu. Pored toga, sneg se iz raznih razloga može razleteti i pasti na druga vozila te izazvati reakcije koje bi mogle završiti saobraćajnom nezgodom. Zato je preporuka da se iz kuće izađe par minuta ranije i vozilo očisti od snega dok se motor zagreva – poručuju iz Agencije i naglašavaju da kazna propisana Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima za ovu vrstu prekršaja iznosi od 3.000 do 10.000 dinara.

Nadležni navode da je zakonska obaveza vozača da im vozilo bude opremljeno sa sve četiri zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica, napominjući i da dubina gazećeg sloja na zimskim pneumaticima mora biti minimum 4 mm. U istom periodu je, kako kažu, izvan naseljenih mesta, obavezno (u prtljažniku) imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije, dok je u zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila, obavezna još i lopata.

Kako navode iz Agencije za bezbednost saobraćaja, vozači su u obavezi da imaju lance u svojim vozilima kada se kreću na putevima van naselja u periodu od 1. novembra do 1. aprila.

– Kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je saobraćajnim znakom označena obavezna upotreba. U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima – , kažu u Agenciji.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker