PETROVAČKA ŠUMSKA MAFIJA: Ko je ozloglašeni Đole drvoseča?! (FOTO)

Već skoro dve decenije petrovačkom kaldrmom prepliću se priče o strancu koji se pojavio niotkuda i počeo ilegalno da seče šume, teroriše i pljačka lokalno stanovništvo. Naš tim je pokušao da razgovara sa preplašenim stanovnicima Petrovca na Mlavi kako bismo stavili svetlo na ovog vešto prikrivenog kontroverznog pridošlicu.

Foto: Ilustracija/Facebook

Naime, portal TPK NEWS je objavio na desetine tekstova o sumnjivim koruptivnim vezama Pere Nedinića, oca predsednika opštine Petrovac na Mlavi Duška Nedinića. Međutim, ostalo je nerazjašnjeno ko je pomenuti, Đole Drvoseča” ili ,Đoka Cepanica” kako su ga zvali u njegovom rodnom zaseoku nadomak Ivanjice.

Đoka je, prema rečima njegovih komšija iz okoline Ivanjice – “od malena voleo da ukrade drvo”. Kako je rastao i upoznavao ljude slične sebi, Đokin talenat je sve više dolazio do izražaja, a uz dosetljivog i sposobnog brata ništa nije moglo da stane na put njegovom uspehu.

Sumnjivi poslovi sa drvnom građom doveli su Đoku cepanicu i njegovog brata sve do Novog Sada, a njihova nova kancelarija bile su vrleti Fruške gore.

Foto: Facebook

Kako su godine prolazile, režimi se smenjivali, a crkva postajala sve uticajnija ubrzo nije bilo mesta za braću Zagorčiće i morali su se skloniti pod pritiskom imperije SPC koja je u potpunosti preuzela kontrolu nad eksploatacijom šuma Fruške gore.

Ovo je bio izazovan period za Zagorčiće i morali su da pronađu bolje tržište i novi prostor koji će zagorčati.

Petrovac na Mlavi se činio kao idealan prostor da započnu novi biznis, a dolaskom SNS-a na vlast u opštini posao je počeo da cveta.

2011. godine u Rašancu otvorena je strugara čiji je neformalni vlasnik “Đoka Cepanica”, ovoga puta pod novim nadimkom – “Đole Drvoseča”.

Do današnjeg dana ova strugara posluje gotovo ilegalno s obzirom da, iako je prijavljena u APR-u, nema nijedan objekat evidentiran u katastru nepokretnosti. Na placu se nalazi kuća sa velikim brojem magacina površine preko 700 kvadrata.

Foto: Facebook

Na susednoj parceli, koja nije registrovana kao strugara ili bilo koja druga vrsta privrednog objekta nalazi se još objekata. Meštani tvrde da na toj parceli primećuju veliku aktivnost i dopremanje ogromnih količina drveća kamionima koji dolaze iz pravca Tresta, Gornjaka, Homoljskih planina, Žagubice, Majdanpeka i Bora.

Protiv Zagorčića se, prema rečima naših izvora, vodi preko pedeset sudskih postupaka u kojima mu je glavni zastupnik otac predsednika opštine Duška Nedinića, kontroverzni advokat Pero Nedinić.

Jedna meštanka iz okline Petrovca na Mlavi, koja je iz straha zbog odmazde petrovačkog klana želela da ostane anonimna, rekla da je upravo ona bila žrtva ovih pljačkaša koji se nisu zadovoljili samo krađom njene šume, već su joj preko noći upali u kuću i ukrali sav nakit i druge dragocenosti.

Sve se to desilo, tvrdi ona, nakon što je skrenula pažnju drvosečama da joj više ne seku stabla. Nakon toga joj je grupa momaka upala u kuću i opljačkala je.

Pravni tim Nedinić, koji na svim nivoima vlada opštinom Petrovac na Mlavi, služi za zataškavanje ovakvih slučajeva kao i podmićivanje državnih organa, pretnje i zastrašivanje meštana Petrovca na Mlavi.

“Đole” danas drži poznati kafić u centru Petrovca na Mlavi i ne planira da prestane sa svojim aktivnostima.

Foto: Facebook

Ova kriminalna stuktura funkcioniše piramidalno, Nedinić svoje koruptivne veze i poslove prikriva Zagorčićevim imenom dok drvoseča svoje poslove pokriva imenima svojih dužnika i saradnika. Primer je strugara Golubović u selu Rašanac čiji je formalni vlasnik Darko Golubović, a ilegalni deo firme posluje na parceli 9122 čiji je formalni vlasnik Vesna Jovanović. Tačna količina drvne građe kao i ukupan prihod od robe proizvedene na toj parceli nije prijavljen poreskoj upravi.

Homoljskih šuma je sve manje, a Nedinići i Zagorčići postaju sve bogatiji iako se preduzeća koja se bave drvnom građom zvanično vode kao “mikro” firme.

Đole drvoseča dane i dalje provodi na slobodi, siguran i zaštićen u svom kafiću, dok putem Fejsbuka preko grupa koje se bave neovlašćenom, ilegalnom prodajom – uvozom i izvozom drveta, reklamira svoj “mali porodični biznis”.

Screenshot/Facebook

Posečena stoletna stabla bukve, jasena i hrasta ne mogu da se vrate, ali opljačkana imovima građana Petrovca na Mlavi mora. Na meštanima je da pobede strah od petrovačkog klana i reaguju u skladu sa svojim pravima i zakonom koji im to garantuje.

(Insajder Mile Sova)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker