PROJEKTI OPŠTINE ŽABARI: Prioriteti infrastruktura i poljoprivreda

Rebalansom budžeta najveći deo biće usmeren na saobraćajnu infrastrukturu – 56.380.863 dinara, i to za asfaltiranje ulica.

Jovan Lukić, predsednik opštine Žabari/Foto: M.V.

Na poslednjoj sednici SO Žabari u aktuelnom sazivu, usvojen je prvi ovogodišnji rebalans budžeta kojim je on povećan sa 328.046.000 na 415.320.608 dinara. Deo od 20.585.000 već je raspodeljen kroz odluku o budžetu, dok se 83,6 miliona raspodeljuje rebalansom. Tako će se za poreze i takse za odvodnjavanje izdvojiti 10 miliona dinara, a po zahtevu Centra za socijalni rad, za projekat „Pomoć u kući za stara lica“, dodatnih 5 miliona. Rebalansom će najveći deo sredstava biti usmeren na saobraćajnu infrastrukturu – 56.380.863 dinara, i to za asfaltiranje ulica.

Prema rečima Jovana Lukića, predsednika opštine, u planu je realizacija dva projekta, vezana za obnovu javnih ustanova. „Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima finansira dva naša projekta. Jedan se odnosi na obnovu OŠ „Dude Jović“ i završetak aneksa i fiskulturne sale u Žabarima, za koje se iz opštinskog budžeta izdvaja 2.150.000 dinara, dok je učešće Kancelarije 108.300.000. Učešće opštine u drugom projektu – rekonstrukciji Centra za socijalni rad, ukupne vrednosti 24,4 miliona, iznosi 700.000“, rekao je Lukić.

SO Žabari/Foto: M.V.

U narednom periodu očekuje se i početak radova na  kompletnoj sanaciji matične škole u Žabarima – izgradnja fiskulturne sale, atletske staze, parkinga, uređenje aneksa škole i enterijera u vrednosti od preko milion evra. Radiće se i sanacija i adaptacija zgrade Centra za socijalni rad, koje finansira Kancelarija za javna ulaganja sa 30 miliona dinara. Obaviće se i sanacija bujičnih vodotokova u vrednosti od 1,8 miliona, obnova poljskih puteva i letnje održavanje, a do kraja godine planira se i rekonstrukcija vodovodne mreže u Vlaškom Dolu.

Asfaltirane su i ulice u Viteževu, Porodinu, Simićevu i Mirijevu, vrednosti 30 miliona dinara. Osim u gradnju infrastrukture i obnovu objekata, ulaže se i u poljoprivredu. „Komisija za razvoj poljoprivrede obezbedila je sufinansiranje nabavke umatičenih priplodnih životinja i podizanja voćnih zasada. Organizuju se i edukacije vezane za zakone i evropske i državne fondove, kao i zimske škole poljoprivrede. Našim ratarima i stočarima obezbeđeno je pet odsto popusta u fabrikama koje se bave proizvodnjom poljoprivrednih mašina“, kazao je Lukić.

U opštini Žabari, koja je poznati voćarski kraj, rade dve vinarije i jedna hladnjača, a parcele u državnoj svojini izdate su na dugogodišnji zakup od 30 i 40 godina za formiranje višegodišnjih zasada voća. Time su stvoreni uslovi za zapošljavanje određenog broja stalnih i sezonskih radnika. Ovih dana očekuje se početak radova na asfaltiranju lokalnog puta prema vinariji „Virtus“ u Viteževu, vrednosti 10,5 miliona.

Jedno od gradilišta asfaltiranja u Porodinu

Svi projekti odvijaju se prema planu, i pored epidemije koja vlada u zemlji. „Tokom vanrednog stanja podeljeni su paketi pomoći penzionerima koji primaju manje od 30.000 i svim socijalno ugroženima, a sredstva za nabavku paketa izdvojena su iz opštinskog budžeta. U prodavnicama nije bilo nestašice robe, a vršena je i redovna dezinfekcija javnih objekata i površina“, kazao je Lukić. Zahvaljujući opštinskom rukovodstvu i javnim službama, kao i volonterima, niko od građana nije bio ostavljen bez neophodne podrške i pomoći.

AMBULANTA

U Aleksandrovcu je formirana Kovid ambulanta sa četiri zdravstvene ekipe. Na teritoriji opštine Žabari zabeležena su 4 slučaja sa lakšim oblikom korona virusa. Svom medicinskom i pomoćnom osoblju iz ambulante opština je dodelilo po 20.000, a nagrađeno je ukupno 13 radnika.

PROJEKAT

Završena je i zgrada koja je data na korišćenje Udruženju osoba ometenih u razvoju „Ključ“ Žabari.  Vrednost ovog projekta, realizovanog u saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija, iznosila je 78.525 evra, od čega je 12.240 evra dala opština Žabari.

IZBEGLICE

„Dodeljeno je 12 stanova izbeglicama iz BiH i Hrvatske, u prisustvu ministra Ivice Dačića. Sredstva za izgradnju obezbeđena su delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, dok je zemljište i prateću infrastruktru obezbedila naša opština Žabari. Ukupna vrednost radova iznosi 248.765 evra“, rekao je Lukić.

M. Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker