DECENIJAMA SE MUČILI SA POPLAVAMA: Opštini Petrovac na Mlavi država kupila mobilni protivpoplavni sistem

U Petrovcu na Mlavi poplave su gotovo redovna pojava tokom poslednje dve decenije. Unapređenju zaštite doprineće, između ostalog, i novi mobilni protivpoplavni sistem.

Foto: Promo

Baš u ovo vreme 2018. godine, posle pucanja brane Busur poplavljena je polovina sela opštine Petrovac na Mlavi, pa i deo grada. Od tada je izgrađena nova antierozivna i antibujična brana, uređeno je korito i priobalje Mlave, a sada je stigao i mobilni protivpoplavni sistem.

“S obzirom na to da je mobilni, odnosno da se po potrebi može premeštati, gotovo u celoj opštini možemo brzo reagovati i sprečiti eventualne probleme. Za naše građane, ovo u svakom slučaju znači mirniji san”, kaže Hristina Đorđević, šefica kabineta predsednika Opštine Petrovac na Mlavi.

Tube se prvo pune vazduhom, kako bi se formirale, a potom se ubrizgava voda, da bi bile stabilnije.

“Strahovito brzo se postavljaju. Sa četiri, pet osoba vi postavite jedan segment od 20 metara za 45 minuta, bez ikakvih zamaranja i problema”, objašnjava Budimir Petrović iz Razvojno-inovacionog sistema Beograd.

Opremu koja je koštala 4.600.000 dinara, opštini Petrovac na Mlavi kupilo je 100 metara ovog protivpoplavnog sistema Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave kojim sad može da brani visinu od 1,6 metara.

(Tpknews.com/RTS)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker