Počela gradnja pristaništa u Kostolcu

U Kostolcu su počeli radovi na izgradnji pristaništa, vredni 15,86 miliona, koje će se prostirati na površini od 5,7 hektara.

Početak gradnje pristaništa u Kostolcu

Pristanište se gradi za potrebe TE-KO Kostolac i predstavlja jedan od pet projekata prve faze kreditnog aranžmana Srbije i Kine. Preko njega će se obavljati transport uglja, ali i nusprodukata sa termoelektrana, kao što su pepeo i gips, koji će se potom koristiti za industrijske potrebe.

Kako je ranije najavljeno iz firme „Ehting“, koja je sa CIP-om uradila generalni projekat pristaništa, ono će imati tri operativna keja za utovar i istovar materijala i robe, ukupne dužine od 220 metara. U prvoj fazi, preko njega će se obavljati transport samo za potrebe TE-KO Kostolac, prevashodno za dopremanje opreme za novu termoelektranu.

Kao najpovoljnija lokacija za gradnju pristaništa određen je deo obale Dunava, ispod  TE „Kostolac A“, zbog svog povoljnog položaja, jer bi pristanište trebalo da zadovolji i potrebe gradske opštine Kostolac i grada Požarevca. Kreditni aranžman sa Kinom, vredan milijardu dolara, koji se od 2012. godine realizuje iz kredita kineske „Eksim“ banke, sastoji se iz dve faze.

Prva obuhvata gradnju pristaništa, industrijskog koloseka od 21 kilometra i sistema za odsumporavanje, kao i revitalizacije blokova B1 i B2. Radovi druge faze obuhvatiće gradnju novog termo-bloka B3, snage 350 megavata, i proširenje kapaciteta kopa Drmno sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje. Sve radove prve i druge faze izvodi kineska kompanija CMEC iz Pekinga, sem gradnje koloseka i pristaništa, koje izvode domaće kompanije.

TPKNEWS / M.V

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker