NEIZVESNA GREJNA SEZONA: Požarevačkim invalidima rada naredne zime preti smrzavanje

Gradskoj organizaciji invalida rada u Požarevcu iz TE-KO Kostolac odobreno je 5.500 tona uglja za narednu grejnu sezonu, zbog čega je oko 800 njenih članova ostalo „ispod crte“.

Od njih 2.500, koliko broji ova organizacija, ugalj je naručilo 2.200, po ceni od 4.350 dinara po toni, uz troškove prevoza.

Pošto su ovogodišnje količine za isporuku smanjene za oko 40 odsto, oni koji ga ne budu dobili, moraće da ga kupuju na stovarištima. Međutim, za to neće imati dovoljno para, jer prosečno primaju oko 13.000 dinara.

Iako im je trebalo oko 9.0000 tona, za narednu grejnu sezonu invalidi rada dobiće svega 5.500. Jedino im ostaje da se nadaju rebalansu, odnosno odobrenju dodatnih količina – kaže Svetozar Božinović, predsednik Gradske organizacije invalida rada.

Poziv za prodaju lignita udruženjima i sindikatima objavljen je u medijima 2. februara, a dan ranije i na sajtu TE-KO Kostolac.

Invalidi rada na vreme su se prijavili, ali grejna sezona za njih 800 sada je neizvesna Među invalidima rada ima i onih sa ozbiljnim invaliditetima i veoma malim primanjima.

Oni nisu u stanju da na stovarištima kupe ogrev, već jedino uz nižu cenu i plaćanje na rate. Za prodaju udruženjima i sindikatima, koji su svrstani u četvrtu kategoriju kupaca, TE-KO Kostolac za narednu grejnu sezonu namenio je 100.000 tona, po ceni od 2.957 dinara, sa uračunatim PDV-om.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker