POČINJE PRIMENA ETIAS SISTEMA: Srbima od 2025. biće potrebna viza za ulazak u zemlje EU

Srpski putnici će od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno “putno odobrenje” za ulazak u EU.

Ilustracija

Na to je danas podsetila Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS).

Jednokratna prijava za odrasle od 18 do 70 godina starosti biće sedam evra, dok će za maloletne i starije od 70 godina biti besplatna.

Dobijena potvrda važiće za putovanja u sve zemlje članice EU u naredne tri godine.

ŠTA JE ETIAS

Evropski sistem putnih informacija i odobrenja (ETIAS) obuhvata elektronski sistem preko kog će se građani prijavljivati za putovanja najkasnije 96 sati pre polaska.

Formular su u obavezi da popune svi podnosioci zahteva od 18 do 70 godina, a u aplikaciju je potrebno uneti: podatke iz biometrijskog pasoša, digitalnu fotografiju, kao i odgovore koji podrazumevaju informacije u vezi sa državom u koju se putuje, pitanja o zdravstvenom stanju, boravka u zemljama sukoba, prethodnim imigracionim putovanjima, kao i o kriminalnom dosijeu i upotrebi narkotika.

Sistem ETIAS je urađen tako da veliki broj zahteva obrađuje istovremeno i automatski uz korišćenje elektronskih baza podataka.

Zahteve će sistem obrađivati na osnovu tri kriterijuma, proveravaće se da li se identitet podnosioca poklapa sa pasošem, potom da li se podaci u pasošu poklapaju sa ostalim podacima i da li je pasoš ispravan, kao i da li se odgovori na osnovna pitanja poklapaju sa podacima u bazi podataka Evropske unije.

ETIAS neće zahtevati podatke o vakcinaciji ili hospitalizaciji zbog virusa Covid-19. Putna dozvola ne mora biti overena nakon odobrenja.

DA LI ODGOVOR NA PODNETI ZAHTEV MOŽE BITI NEGATIVAN?

Kada sistem ustanovi da podaci odgovaraju kriterijumima, izdaje se odobrenje koje važi tri godine i tokom tog perioda broj putovanja u zemlje EU nije ograničen.

Sa ETIAS dozvolom, državljani Srbije će moći da borave u EU najviše 90 dana u periodu od šest meseci.

Za razliku od sadašnjeg modela, gde građani Srbije uglavnom mogu slobodno da prelaze granice članica EU, po ETIAS modelu će morati da čekaju odgovor zemlje u koju žele da putuju, a koji može biti i negativan.

Primena ovog sistema odlagana je nekoliko puta, a konačna primena realizovaće se, kako iz Brisela poručuju, iz bezbednosnih razloga zbog povećane stope terorizma i kriminalnih aktivnosti i ne predstavlja nikakvo ograničavanje za stanovnike Srbije.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker