NOVA RAMPA ZA PUTOVANJA: Savet EU usvojio preporuke i uveo “tamnocrvenu zonu”

Savet EU usvojio je u ponedeljak preporuke Evropske komsije o koordinisanom pristupu ograničavanju kretanja zbog pandemije korona virusa, saopšteno je iz Saveta.

Screenshot

Preporuke se odnose na izbegavanje svih nebitnih putovanja, kako bi se usporio uvoz i širenje novih zaraznijih sojeva korona virusa.

Zemlje članice usvojile su odluku da se tamno crvena boja doda na mapu koju objavljuje Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Ova boja će se odnositi na područja u kojima virus cirkuliše na vrlo visokom nivou, uključujući i regione u kojima su otkrivene zaraznije varijante virusa.

“Države članice treba da zahtevaju od osoba koje putuju iz područja koja su označena tamno crvenom bojom da se pre dolaska podvrgnu testiranju na Kovid-19, a potom i karantinu od 14 dana”, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Istovremeno, državama članicama se daje mogućnost da zahtevaju test na kovid-19 i od putnika koji dolaze iz narandžastih, crvenih i sivih područja.

Od ljudi koji žive u pograničnim regionima i prelaze granicu svakodnevno ili često, na primer zbog posla, studija ili porodičnih razloga, ne bi trebalo tražiti da se podvrgnu testiranju ili karantinu.

Ukoliko se i uvede zahtev za testiranje, učestalost testova na takvim osobama treba da bude proporcionalna, navode u Savetu EU.

Ranije u ponedeljak agencija Rojters je objavila, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, da je EU pooštrila svoja pravila za putnike iz zemalja izvan bloka, precizirajući da će biti dozvoljen slobodan ulaz samo iz zemalja sa vrlo malo slučajeva korona virusa i gotovo nijednim od novih lakše prenosivih varijanti.

Ambasadori EU složili su se na sastanku u Briselu sa novim ograničenjem za putovanja iz zemalja koje nisu članice EU, uključujući Veliku Britaniju, rekao je diplomata EU Rojtersu.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker