Četiri miliona evra za novu požarevačku bolnicu

Za završetak prenamene nove bolničke zgrade u Požarevcu, obezbeđena su četiri miliona evra, u okviru prekograničnog projekta pod nazivom “Zdravlje bez granica”.

Reč je o drugoj fazi prenamene, koja se realizuje kroz IPA program saradnje Srbije i Rumunije. Ona će obuhvatiti prenamenu tri sprata nove zgrade, na kojima će raditi urologija, hirurgija i intenzivna nega.

U novoj bolničkoj zgradi površine 9.000 kvadrata, koja se nalazi u krugu Opšte bolnice, prva faza radova trajala je 18 meseci i okončana je u junu 2015. godine. Za te radove Evropska unija dala je 1,3 miliona evra, a grad Požarevac 200.000 evra, jer je neophodno bilo i učešće nosioca projekta. – Zahvaljujući uspešno realizovanom projektu prve faze prenamene nove bolnice, na ovogodišnjem “Dunav bizis forumu” u Novom Sadu, naša gradska Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj osvojila je priznanje “Zlatni most” – rekao je gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović.

U prvoj fazi preuređeni su suturen i prvi sprat, ukupne površine 2.200 kvadrata, u koje se iz stare zgrade preselio poliklinički deo sa sedam hirurških, šest ginekološko-akušerskih i dve ortopedske ambulante, hirurški sektor sa reanimacijom i opservacijom, laboratorija i patologija. Pomoć u opremanju pružilo je i Ministarstvo zdravlja, koje je obezbedilo 35 miliona dinara za kupovinu medicinske opreme.

Nova bolnička zgrada počela je da se zida 1998. na ideju Marka Miloševića, sina bivšeg predsednika SR Jugoslavije, Slobodana Miloševića. Međutim, 2000. gradnja je stala zbog besparice, da bi se 10 godina kasnije odlučilo da se ona iskoristi za novu bolnicu.

TPKNEWS/M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker