Od naredne jeseni, u Golupcu i Kučevu struja na vetar

Na prostoru ,,Golo brdo’’ kod naselja Krivača kao i na lokacijama opštine Kučevo biće postavljeno 38 vetrogeneratora koji će proizvoditi 103 megavata struje.

golubac-struja-na-vetar

Privodi se kraju realizacija projekta vetroparka „Krivača“,u opštini Golubac. Reč je o vetroelektrani koja bi u završnoj fazi imala ukupnu instalisanu snagu od oko 103 megavata, a prve vetrenjače trebalo bi da budu puštene u rad krajem naredne godine. Projekat realizuje kompanija „Ivicom Energy” Žagubica, koja je u vlasništvu austrijskog Ivicom Holding GmbH.Kompleks će se prostirati na teritoriji opština Golubac, Kučevo i Veliko Gradište.

Kako kažu u preduzeću Ivicom Energy, puštanje u pogon vetroelektrane Krivača očekuje se u novembru 2017. Ova kompanija je započela merenje potencijala vetra na lokacijama u Golupcu i Kučevu još 2009. godine.

Rezultati su pokazali da se energetski potencijal može iskoristiti, pristupilo se izradi idejnog rešenja vetroparka, a u junu 2015. pribavljena je i energetska dozvola resornog ministarstva. Plan detaljne regulacije područja vetroparka Krivača izradio je aranđelovački Arhiplan, a za izradu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu bila je zadužena firma ECOLogica Urbo iz Kragujevca. Radovi će se izvoditi u dve faze.

golubac-struja-na-vetar-1

Projektom je predviđena rekonstrukcija oko 20 kilometara postojećih puteva, i izgradnja oko 21 kilometar novih.
Planirano je postavljanje 38 vetrogeneratora.

Električna energija će se isporučivati preko nove Trafo stanice Krivača, koja će biti povezana na trafo stanice Veliko Gradište i Neresnica, te će biti izgrađena i dva 110 kilovoltna dalekovoda do njih.

Vetrogeneratori će biti smešteni na brdima u opštini Golubac i Kučevo, Veliko Cerje, Golo brdo, Malo Cerje, Veliki Klokočar, kao i Čuka, Tilva, Debelo brdo i Krivačka tilva (južni deo lokacije).

Za izgradnju će biti angažovani lokalni izvođači, a na održavanju vetroparka lokalno stanovništvo.

TPKNES/Facebook Lj. Nastasijević

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Kakva aktuelna tema…a vec je sredina oktobra 2021.g. i gle čuda tog vetra nema vec 5 godina.
    Ma ni dašak da pirne.
    Uskoro pocinje i druga petoletka 6-ta godima…pare su se u medjuvremenu lepo trosile, tako da ce biti interesantno koliko ce na kraju ta struja zaista da kosta.
    A ko ce sve da plati – pa to se zna, ha ha ha ha ha…

    Eeee, ludi narode!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker