OBRADOVAĆE MNOGE GRAĐANE: Bez povećanja plata i penzija još godinu dana!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Vlada pre kraja ove godine odobriti povećanje plata u javnom sektoru i penzija.

Aleksandar Vucic
Foto: Tanjug

“Pre kraja godine obradovaćemo mnoge naše građane”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je istakao da u Srbiji “sve ide nabolje”, da su stabilne javne finansije, ali da je potrebno jedinstvo u zemlji da bi se postizali dobri ekonomski rezultati.

Kako je dodao, uskoro će Svetska banka objaviti listu “Duing biznis” na kojoj će Srbija po uslovima za poslovanje napredovati u poređenju s drugim zemljama.

“Dobro je što ćemo napredovati, ali nećemo biti zadovoljni. Da bismo uspeli moramo da imamo stabilnu situaciju u zemlji”, kazao je Vučić.

Međutim, član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković izjavio je da se još nisu stekli uslovi za korigovanje plata i penzija u Srbiji. Tako da se još godinu dana neće steći zakonski uslovi za podizanje zarada.

Vladimir Vuckovic
Vladimir Vučković: Fiskalni savet / Foto: Goran Srdanov

On je novinarima, nakon konferencije “Ekonomske slobode u Srbiji” koju je organizovao Libetarijanski klub Libek, kazao da korekcija plata i penzija nije stvar nečije volje, već je propisana zakonom.

“Opredeljenje Vlade Srbije je da se plate i penzije ne menjaju dok se ne dostigne jedan niži nivo meren prema bruto domaćem proizvodu (BDP), a taj nivo još nismo dostigli.

Još uvek imamo prevelike zahvate mase zarada i penzija”, kazao je Vučković.

Prema njegovim rečima, računice pokazuju da je potrebno još godinu dana da bi se masa penzija i zarada pala na dovoljno nizak nivo, koji neće opterećivati privatni sektor.

On je dodao da je Vlada Srbije nagovestila da će se o korigovanju plata i penzija razgovarati sa Međunarodnim monetarnim fondoma ( MMF) krajem oktobra i da treba sačekati da se vidi da li će ta institucija pristati na tu promenu, jer to nije bilo predviđeno početkom godine.

“U meri u kojoj dođe do porasta plata ili penzija ocenjivaćemo koliko je to krupan udarac za javne finasije”, naveo je Vučković precizirajući da masa plata i penzija treba da padne za oko jedan procentni poen.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker