JKP “VODOVOD I KANALIZACIJA”: Neistinite informacije i navodi „uzbunjivača” uznemirile građane Požarevca

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ u saopštenju koje je prosleđeno medijima navodi da je tvrdnja uzbunjivača o korišćenju 50 kilograma sintetičkog lepka prilikom izgradnje Dragovačkog cevovoda neistinita, kao i tvrdnja da ovo preduzeće na ovaj način truje krajnje korisnike.

Foto: Screenshot

Kako je u saopštenju navedeno, JKP „Vodovod i kanalizacija“ je usled ovih navoda uzbunjivača, angažovao referentni Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovapović Batut” Beograd, Centar za higijenu i humanu ekologiju – Odsek za ekotoksikologiju da izvrši analizu pijaće vode na poznate sastojke lepkova i sadržaj metala, uzorkovanjem na Dragovačkom cevovodu”.

“Uzorkovanje je obavljeno na mestu potrošnje korisnika u seoskom naselju Dragovac, ulica Moravska. Ovo su rezultati koji su stigli nakon detaljnog ispitivanja i analiza: Izveštaj o ispitivanju br.483 od 19.04.2021. godine i Stručno mišljenje o higijenskoj ispravnosti analiziranih uzoraka br.223 od 16.04.2021. godine ukazuje na nepostojanje bilo kakvih primesa koje mogu da ukažu na postojanje opasnih supstanci.

Stručno mišljenje: Na osnovu rezultata laboratorijskih ispitivanja utvrđeno je da navedeni uzorak 1237 u odnosu na kontrolisane fizičkohemijske parametre ispunjava uslove propisane pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće (SL. LIST SRJ BR.4/98, BR.44/99 I 28/2019). Treba reći i ovo da je po završetku izgradnje cevovoda Zavod za javno zdravlje Požarevac izvršio osnovno fizičkokemijsko i mikrobiološko ispitivanje. U izveštaju BR. B6148 od 08.12.2008. godine ocenjuje se da ispitivani uzorak ODGOVARA odredbama Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe (Sl.List SRJ 6r53/91 i 37/2002) i Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za pitle (Sl.list SRJ br. 42/98 i 44/99).

Na osnovu svih ovih rezultata, obe referentne Ustanove, dokazuje se daje „uzbunjivač” zloupotrebio instituciju uzbunjivača i svojim navodima i tvrdnjama obmanuo i uznemirio građane Grada Požarevca i naselja Dragovac”, dodaje se u saopštenju.

“Ovim putem apelujemo na naše sugrađane koji su u sistemu vodosnabdevanja JKP „Vodovod i kananizacija” da ne prihvataju kao istinite objave koje ne dolaze od nadležnih institucija u vezi sa kvalitetom vode. Za sve informacije mogu se svakodnevno obratiti stručnim službama JKP „Vodovod i kanalizacija”. Napominjemo da je naša zakonska obaveza ali i moralna dužnost da u slučaju bilo kakvih poremećaja u kvalitetu pijaće vode obavestimo blagovremeno svoje korisnike jer nam je briga o zdravlju građana i korisnika naših usluga na prvom mestu.

Imajući sve ovo u vidu naša obaveza kao društveno odgovornog preduzeća je da građanima naselja Dragovac kažemo sledeće: U proteklih nedelju dana Interna Labaratorija JKP Vodovod i kanalizacija izvršila je uzorkovanje u Dragovcu u domaćinstvima, sa točećih mesta na kućnoj instalaciji. Kućne instalacije su povezane na sopstvene bunare. Na osnovu dobijenih rezultata, pojedini paramteri fizičkohemijskih analiza prelaze maksimalnu dozvoljenu koncentraciju propisanu Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Zbog navoda „uzbunjivača” u prethodnom periodu, na Dragovačkom cevovodu je priključen samo jedan korisnik (bivši radnik JKP). Neistiniti navodi doprineli su da ostali stanovnici Dragovca ostanu u režimu korišćenja sopstvenih bunara. Samo jedan deo naselja pokriven je novom vodovodnom mrežom dok je zbog permanentne kampanje iznošenja neistina zaustavljeno dalje širenje odnosno nisu nastavljeni dalji planirani infrastrukturni radovi. Neistinitim tvrdnjama i zloupotrebom institucije „uzbunjivača” naneta je materijalna šteta i narušen ugled JKP „Vodovod i kanalizacija” Požarevac. U narednom periodu preduzećemo odgovarajuće Zakonske mere, a sve u cilju zaštite interesa i zdravlja građana Grada Požarevca”, zaključuje se u saopštenju za javnost ovog preduzeća.

Izveštaje Instituta za Javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Zavoda za Javno Zdravlje Požarevac možete pogledati OVDE.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker