VELIKO GRADIŠTE: U Ramu nastavljeni radovi na arheološkim istraživanjima tvrđave (FOTO)

U Ramu su nastavljeni radovi na arheološkim istraživanjima tvrđave. Tim povodom lokalitet u Ramu su posetili zamenik predsednika, Slađan Marković, direktorka Turističke organizacije, Dajana Stojanović, te predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika Smederevo i Turske agencije za obnovu i razvoj.

IMG_6939

Zavod za zaštitu spomenika je od Ministarstva kulture i informisanja dobilo milion dinara za nastavak arheoloških istraživanja. Na poslovima iskopavanja uposleni su lokalni radnici.

IMG_6943

TIKA je ovih dana raspisala javnu nabavku za izvođača radova na rekonstrukciji tvrđave. Po završetku radova na arheološkim istraživanjima pristupiće se upoznavanju izvođača sa predstavnicima lokalne samouprave, a prema dogovoru, izvođač će na radovima rekonstrukcije, angažovati lokalna preduzeća i resurse.

IMG_6952

Opština Veliko Gradište, imajući u vidu kulturni i istorijski značaj kao i turistički potencijal Ramske tvrđave i stanje u kome se danas nalazi, pokrenula je inicijativu za rekonstrukciju tvrđave u Ramu. Rekonstrukcija se sprovodi u pet faza i uz ulaganje oko 2 miliona evra. Prema idejnom projektu, obnova tvrđave odvijaće se do 2018. godine.

IMG_6956

Arheološka istraživanja, finansirala je lokalna samouprava i resorna republička ministarstva. Projekat, konzervaciju i restauraciju same tvrđave, finansirala je Republika Turska, sa 189 hiljada evra, preko svoje agencije za međunarodnu kulturnu saradnju i razvoj TIKA.

TPKNEWS/SOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker