NAPREDNJACI IPAK IZGUBILI BEOGRAD: Sme li uspavani RIK da demantuje Vučića?!

Izbori još nisu bili završeni, Republička izborna komisija nije dala nijednu informaciju o izlaznosti građana Srbije na izbore 2022, ali je objavila ubedljivu pobedu Aleksandra Vučića na samo 2,18 odsto obrađenih glasova i otišla na spavanje, a nešto malo pre toga, policija je ogradila ulaz u zgradu RIK-a.

Foto: Tara Radovanović/Tanjug/Screenshot RTS

U Beogradu je situacija i dalje napeta i neizvesna, ali prema poslednjim informacijama, opozicija je objavila da je osvojila Beograd. Ako se ta informacija potvrdi, to bi bila prva značajna pukotina u Vučićevoj svevlasti, dok ono što se sinoć dogodilo neodoljivo podseća na izbore iz poslednje faze Miloševićeve vlasti.

Nakon što smo čitav dan pratili razne incidente na izborima, između ostalog i fizički napad na lidera Pokreta slobodnih građana Pavla Grbovića, ali i neverovatne gužve na svim biračkim mestima u Beogradu, uz brojne vesti kako članovi vladajuće stranke namerno opstruiraju rad izbornih komisija, napuštaju izborna mesta i potenciraju gužve, Republička izborna komisija objavila je šokantne informacije.

Naime, RIK je potpuno neverovatno, izvan svih uobičajenih pravila ponašanja, pre završetka izbora odlučio da se neće više oglašavati i da neće objaviti nikakve preliminarne rezultate, sve do ponedeljka u 20:00 sati, što je naravno izazvalo šok među strankama, ali i u široj javnosti, i pobudilo sumnje u regularnost izbornog procesa. Ova nezabeležena situacija proizvela je neizvesnost, za koju ne znamo kako će se okončati, ali sada je prilično izvesno da Srbiju čekaju najmanje dva nervozna dana, s mogućom eskalacijom sukoba.

Šta će doneti današnji dan i kakvi će biti službeni rezultati, trenutno ne znamo, ali je definitivno da će dobar deo javnosti sumnjati u njih, kakvi god da oni budu. Po izlaznim anketama koje su objavili Ipsos i Cesid, Aleksandar Vučić je osvojio novi mandat s oko 59 posto glasova, ispred Zdravka Ponoša s nešto više od 17 posto, jednako kao što su vladajući osvojili većinu na parlamentarnim izborima.

Po tim podacima Vučićev SNS osvojio je 43,6 posto glasova, opozicijski blok Ujedinjeni za Srbiju 12,8 posto, Dačićev SPS 11,6 posto, Nada 5,4 posto, Moramo 4,3 posto, Dveri 4 posto i Zavetnici 3,9 posto. Ovo su liste koje bi ušle u parlament, dok su ispod cenzusa ostali i Šešeljev SRS i lista Borisa Tadića. Što znači da je parlament konačno dobio opoziciju, znatno više desnu, nego levu-liberalnu, ali je konačno ima.

U Beogradu je situacija neizvesna, ali prema poslednjim informacijama, opozicija je objavila da je osvojila Beograd. Ako se ta informacija potvrdi, to bi bila prva značajna pukotina u Vučićevoj svevlasti koja umnogome asocira na 1996., odnosno tadašnje izbore na kojima je Milošević zabeležio poraz u Beogradu. Hoće li to zaista biti tako videćemo nakon što RIK objavi zvanične rezultate, i ako RIK potvrdi tvrdnje opozicije tek tada kreće ozbiljna borba rušenja Aleksandra Vučića koji je uprkos trijumfa na predsedničkim izborima, dobio situaciju u kojoj mu je stranka dobila manje glasova na parlamentarnim, i izgubio Beograd.

Opozicija je, naravno uverena da se vladajuća garnitura, odnosno Aleksandar Vučić, nečega boje, izlaznosti ili generalnog ishoda i da je to razlog ovog samoraspuštanja izborne komisije, dok je atmosfera iz izbornog štaba vladajućeg SNS-a daleko od uobičajene euforije u odnosu na poslednjih nekoliko izbornih ciklusa.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Zasta sluze kontrolori na birackim mestima, svaka stranka ima svog koji zajedno sa ostalima broje listice, pa onda daju zapisnik RIku, koga prave budalama, sve se zna samo narod koji ne zna se obmanjuje i od jednih i drugih stranaka.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker